Pere Prat, Fèlix Simon i Lluís Ràfols a la roda de premsa. // FOTO: LA FURA

L’associació Pro Vegueria Penedès (PVP) ha exposat avui en roda de premsa la seva preocupació davant la inacció de la delegació territorial pel què fa al desenvolupament de la vegueria Penedès i l’estancament de la Generalitat a l’hora de designar-hi els Serveis Territorials.

Fèlix Simon, president de l’entitat, explicava que han esperat els acords polítics i l’estabilitat postelectoral per pressionar la delegació, i insistia que ara és el moment de “recordar el consens de les capitals penedesenques per crear un territori amb enfocament holístic, centrat en el que és el territori i com és la seva gent”. Simon afegia que la Vegueria Penedès ha existit durant 884 dies però encara no s’ha desenvolupat, encara que la llei fixi un termini de tres anys en la descentralització dels serveis dels departaments de la Generalitat.

Per la seva banda, el vicepresident Pere Prat felicitava els 800 nous càrrecs electes i els demanava que recordin la vegueria i que “malgrat ser l’última en crear-se, no sigui la darrera”. Lluís Ràfols assegurava que PVP vetllarà pel correcte desplegament de la vegueria, així com la voluntat de difondre i donar a conèixer el que representa tenir una vegueria pròpia per als ciutadans i com conviuen les diferents administracions.

En aquesta línia, Ràfols explicava que el territori ja disposa de funcionaris i serveis, però  falta que la delegació es cuidi de redistribuir-los de manera coherent i tenint en compte les necessitats de les quatre comarques de la vegueria. Així, posava com a exemple la possible ampliació de carreteres Vilanova-Vilafranca-Vilanova, i Simon exigia la descentralització dels serveis que ja han dut a terme les altres set vegueries catalanes.

PVP lamentava la demora en la transformació de la idea de vegueria Penedès en una realitat palpable, remarcant que el Pla Territorial ja porta un retard de nou anys i que avui en dia la ciutadania encara s’ha de desplaçar a ciutats com Barcelona o Manresa per dur a terme els seus tràmits i accedir als serveis. És per això que demanen la “responsabilitat del bé comú a qui té més poder”.

Les Terres de l’Ebre com a guia

De cara al setembre, PVP ha organitzat una visita a la delegació territorial de les Terres de l’Ebre per tal de conèixer-ne el funcionament. A la visita hi han convidat els alcaldes de les capitals comarcals de la vegueria Penedès: Vilafranca, Vilanova, Igualada i el Vendrell; i també els presidents dels consells comarcals.

Per la PVP, aquesta visita servirà per demostrar la practicitat de la proximitat en els serveis públics i treure els dubtes “als qui encara no tenen clara la vegueria o miren cap a una altra banda”.

FER UN COMENTARI