Pura Vida… Covid-19

0
163

El 16 de març el govern de Costa Rica detecta dos turistes nord-americans amb símptomes de covid-19 i comença a prendre decisions. La més forta, el tancament de fronteres per a estrangers, suposa per al sector turístic una caiguda estimada propera al 30% per al 2020. Es restringeix la circulació vehicular (segons núm. de matrícula), tancament de punts d’aglomeració (teatres, cinemes, discoteques, bars, etc.) i es permet un aforament del 50% en restaurants i comerços.

El 4 de maig Costa Rica comptabilitza 739 casos de covid-19 confirmats, 386 curats i sis defuncions, és a dir, un 0,81% de defuncions; la quantitat més baixa en tota l’Amèrica llatina. Quin és el secret? Un conjunt de causes: En primer lloc, la prevenció. Costa Rica gestiona amb anticipació la compra de tests de covid-19, en veure el que passa a Itàlia i Espanya. En segon lloc: el ministre de Salut, Daniel Sales, un metge de 43 anys, expert en epidemiologia, amb un discurs directe i clar, i un eslògan: “Necessito que reaccionin, si us plau, reaccionin!… som un equip”. En tercer lloc: àrees de salut pràcticament per a cada barri, anomenades Equips Bàsics d’Atenció Integral, que són el primer esglaó en atenció sanitària per als casos sospitosos, l’aplicació de proves gratuïtes de covid-19 a més de 29 hospitals. Aquesta extensa i coordinada xarxa permet evitar el contagi comunitari, mantenint identificat i epidemiològicament controlat a cada pacient.

Costa Rica disposa d’un sistema sanitari molt avançat, universal i gratuït, i està aconseguint avenços en l’estudi de l’esmentat virus. Un altre dels secrets és l’educació, que és gratuïta fins i tot en el sistema universitari. A Costa Rica són gairebé cinc milions d’habitants; es parla molt anglès i castellà, i no tenen exèrcit (no té aquesta despesa).

Tot i els bons números i el descens de la corba del virus, les autoritats insisteixen en la necessitat de mantenir les estrictes mesures, recomanen “quedar-se a casa”, cosa que per consciència cívica compleixen. “Pura vida”, diuen a Costa Rica.

Ramón Caba Robletto

Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI