Quan ocupar és un dret

0
180

Fa un parell de setmanes, el Sindicat de Llogateres del Penedès ocupava un edifici de la Sareb, una acció força necessària davant d’unes polítiques d’habitatge que no avancen a la velocitat que ho fa la dificultat d’accedir a un dret com és l’habitatge digne. A Vilafranca s’ha reobert l’Oficina Local d’Habitatge i s’ha aprovat el Pla Local d’Habitatge, recursos molt útils, però insuficients davant la magnitud d’un problema que reclama més solucions a curt termini i propostes de llarga durada.

Sovint les administracions identifiquen la dificultat d’accedir a un habitatge digne amb col·lectius vulnerables, però és una problemàtica que afecta moltes persones amb feines estables però precàries, que no poden fer front als preus desorbitats de l’habitatge de lloguer o de compra i alhora pagar les factures de productes de primera necessitat com la llum, el gas o els aliments bàsics.

Aquesta situació contrasta amb la immoral quantitat d’habitatges buits en poder de bancs i grans tenidors, i la nul·la capacitat de les administracions per evitar els desnonaments i per forçar bancs i grans tenidors a cedir aquests habitatges per a una funció social. Es fa evident, doncs, que calen accions més valentes per part de les administracions.

A Vilafranca, la regidora d’Habitatge parla de la venda dels pisos de la Casa Feliu com la panacea a la problemàtica, però no explica que estem venent patrimoni públic, que hi ha una llista d’espera per accedir a un habitatge social de més de 15 famílies o que mentre juguen al joc de la compra i la venda, en aquest edifici hi ha vuit pisos buits i disponibles des de fa un any. Tampoc volen una Mesa d’Emergència Habitacional ni un protocol d’actuació en cas de desnonament, i no parlem de dotar el PLH d’un pressupost realista.

Cal que els governs de torn es deixin d’oratòria, s’activin i donin resposta a l’increment de la pobresa i la precarietat, i que facin ús de tots els recursos disponibles. Per sort nostra, mentrestant, col·lectius organitzats passen a l’acció per defensar el dret a l’habitatge.

Maria Ramon i Txus Magallón, membres de la CUP

Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI