Quants diputats hi ha a la sala?

0
78

Quants diputats hi ha a la sala? Em sembla que n’he comptat cinc. La resta suposo que deu tenir alguna cosa molt important a fer.

Amb menys de deu segons Juan Carlos Unzué, malalt d’ELA i representant de l’associació ConEla, en va tenir prou per treure els colors de la classe política i per despertar, a la vegada, una onada d’indignació entre la ciutadania que veu (veiem) com cada vegada els polítics empatitzen menys amb les necessitats i problemes dels ciutadans.

L’exporter del Barça i deu malalts més d’esclerosi lateral amiotròfica van desplaçar-se fins a la seu parlamentària per reclamar que el Congrés desencalli d’una vegada per totes la llei ELA que ha de servir per assegurar una vida digna als malalts. Una proposició de llei que ja el març del 2022 va ser aprovada per unanimitat, però que posteriorment   va ser bloquejada per uns i altres dins aquest joc de trinxeres en què s’ha convertit la política.

La qüestió és que a la sala Constitucional de la cambra baixa hi havia més malalts d’ELA, amb totes les dificultats que això comporta, que diputats. Cinc. Només n’hi van anar cinc, i el ministre de Salut va aparèixer a darrera hora per clausurar la jornada. Desídia política? Tota. Empatia? Cap.

A l’Estat espanyol hi ha gairebé 5.000 persones que pateixen ELA i se’n diagnostiquen 900 cada any. Es tracta d’una malaltia neurodegenerativa que a mesura que avança –i ho fa molt de pressa–  exigeix cures expertes i continuades. Avui dia no hi ha pràcticament ajudes públiques que costegin aquests tractaments i es calcula que el 94% de les famílies no poden fer front als tractaments necessaris per garantir una qualitat de vida digna dels malalts.

“Els demano, si us plau, que ens cuidin. Si alguna cosa no tenim, és temps per perdre.” Demolidor Unzué. I eixordador el silenci del Congrés.

La raó de ser de la política és facilitar la vida en societat. Resoldre les necessitats bàsiques de la ciutadania hauria de ser sempre la primera prioritat a atendre. Sense excepcions. Tenir al calaix durant dos anys una llei perquè els malalts d’una de les malalties més cruels que existeixen puguin viure dignament abans de morir és d’una irresponsabilitat i baixesa moral escruixidores.

FER UN COMENTARI