Quants diputats tindria la vegueria Penedès? 15!

0
168

A les eleccions del 14F passat han resultat escollits cinc diputats de la vegueria Penedès sobre un total de 135 que componen el Parlament de Catalunya. Per calcular quants ens correspondrien si la vegueria fos circumscripció electoral, comencem per veure com es reparteixen actualment.

El sistema atorga un mínim de sis parlamentaris per província, més un escó per cada 40.000 habitants a les circumscripcions de Girona, Tarragona i Lleida, mentre que la circumscripció de Barcelona necessita 50.000 habitants per sumar un escó, amb la limitació que no pot sobrepassar el nombre de 85 diputats. D’aquesta manera, el Parlament es compon de 18 diputats de Tarragona, 17 de Girona, 15 de Lleida i 85 de Barcelona. Si tenim en compte que els 72 municipis de la vegueria Penedès tenen quasi 485.000 habitants i si mantenim la ràtio d’un escó per cada 40.000 habitants, podem calcular que a la vegueria li correspondrien un mínim de 12 diputats. A aquests 12 diputats s’haurien de sumar els fixos per demarcació. Si ara són sis per província (en total 24), podríem estimar que amb una nova llei electoral amb vuit vegueries podrien ser tres per demarcació, per mantenir el nombre de 24.

Resumint, la vegueria tindria fins a 15 diputats, el triple que ara. Això tindria una implicació molt important en les polítiques que afectin el nostre territori.

És evident que la vegueria està infrarepresentada al Parlament de Catalunya i que li urgeix una llei electoral catalana per fer sentir la seva veu.

Cristóbal Treviño Martínez

Moja (Olèrdola)

FER UN COMENTARI