Què és la felicitat?

0
2089

El Cinema Ribes i el Casino Prado han projectat en els darrers dies el film Camina conmigo, un documental que explica com una comunitat budista cerca la felicitat a través de la renúncia dels béns i la meditació. El documental ha arribat al Garraf gràcies a l’impuls d’un grup de gent del Penedès que practiquen meditació atenta o Mindfulness, un terme que comença a ser tendència a tot el món.

Avui començo l’article parlant de gent que cerca la felicitat a través de la meditació, entre els quals m’incloc, però podria haver començat parlant de gent que creu en la religió, o en gent que es dedica a comprar per ser feliç, gent que cerca un entorn agradable o que es dedica a fer diners, perquè fins fa molt poc no teníem clara la resposta a la pregunta que titula aquesta columna d’opinió.

Després de les investigacions que s’han dut a terme en els darrers anys, la comunitat científica ha arribat a un consens. El 10% de la nostra felicitat depèn de les nostres circumstàncies: l’estatus social, el treball, la bellesa o l’estat de salut; el 40% depèn de les activitats que fem i la manera de pensar, és a dir, allò que fem a la vida quotidiana; i, per sorprenent que sembli, el 50% depèn dels nostres gens. Tendim a la felicitat o a la tristesa perquè els nostres avantpassats ens han donat un determinat perfil genètic que ens influencia, i molt.

Un estudi publicat l’any passat (Minhow i Harris, 2016) demostra que el factor que determina amb més fiabilitat la percepció subjectiva de felicitat entre la població es troba als gens i, concretament, a l’al·lel A de l’àcid gras amida hidrolasa (FAAH), un enzim que ajuda el nostre organisme a allargar la vida de l’anandamida, un cannabinoide endogen que redueix el dolor i fa que augmenti les sensacions de plaer. Les persones que el tenen aconsegueixen frenar la degradació del neurotransmissor. Són aquelles que sempre veuen els gots plens.

És possible que jo, com vostè que ara està llegint aquesta columna, no siguem els portadors d’aquest gen, però això no ens ha de fer desistir en la noble cerca de la felicitat. Ens queda la meitat per fer: si les circumstàncies ens acompanyen i fem accions per ser feliços ja tindrem el got mig ple.

FER UN COMENTARI