Recollida de residus

0
274

El nostre futur passa per una bona recollida selectiva dels residus que produïm, a banda que ens hem d’anar acostumant tots plegats a anar a omplir l’ampolla amb l’oli, el moscatell, el vermut, entre altres, a la botiga, com feien els nostres avis. Avui en dia el plàstic és el gran rei de la nostra societat. Aquest abús que n’estem fent des de fa unes dècades ens pot provocar clarament que ens carreguem el nostre medi ambient que tenim a tocar. No és com una roda del cotxe, que n’hi podem posar una de recanvi. Encara no hem inventat un nou marc natural on puguem desenvolupar les nostres vides. Per tant, mentrestant això no sigui possible, hem de vetllar pel nostre medi ambient.

La pedagogia de la recollida de residus ha de ser transversal i global. Ha de començar a les escoles i ha d’acabar amb uns bons hàbits familiars. Per altra banda, a part d’aquest vessant divulgatiu, s’ha de dissenyar un sistema pràctic i efectiu de recollida selectiva en què quasi totes les opcions siguin viables. En aquesta comarca tenim tots els casos que es poden donar i un cafè per a tots no pot ser de cap manera una solució efectiva per a tothom. Cada nucli ha de tenir un sistema dissenyat segons les seves característiques. Potser tot això no es pot portar a terme en un any ni en dos, però s’ha de treballar en un projecte integrador per a tothom.

Coneixent com funciona aquest tros de país, el més idoni perquè la gent ho porti a terme és que, independentment de les sancions que es puguin establir per a aquells que en facin cas omís, s’hauria de premiar les persones que ho portessin a terme correctament. Aquesta és la classe magistral que ens donen els carretons dels supermercats amb la seva moneda, que fa que la immensa majoria en faci un ús responsable. Aquí hi ha la clau de moltes coses que ens esperen.

FER UN COMENTARI