Recuperant ocupació i a l’expectativa de la guerra: la conclusió de l’informe econòmic de la FEGP

0
654
FEGP

Aquesta setmana la Federació Empresarial Gran Penedès (FEGP) ha presentat la 50a edició de l’Informe de conjuntura econòmica, estudi que analitza juntament amb Activa Prospect l’evolució dels sectors més significatius de l’economia i els principals indicadors d’activitat de l’Alt i Baix Penedès i del Garraf.

David Moreno, consultor d’Activa Prospect, ha valorat positivament la mesura dels ERTOs i ha assegurat que l’economia es troba en un moment de recuperació però que “l’escalada de les tensions geopolítiques canvien tot el panorama postpandèmia”. Així, la inflació es mantindria elevada i si el conflicte persisteix “afectarà molt l’economia i hi haurà una caiguda de la inversió i l’ocupació, sobretot amb l’augment dels preus de l’energia, relacionat sobretot amb Rússia, o del neó, essencial en la indústria dels xips i relacionat amb Ucraïna” Per Moreno, abans del conflicte entre Rússia i Ucraïna ja hi havia evidències de les dificultats de subministrament en el sector industrial.

Tot i així, l’informe constata que el 2021 hi ha hagut una alta recuperació de les economies occidentals, i que el sector turístic és el que s’ha vist més greument afectat: “el desenvolupament s’està recuperant, però es preveia que al 2022 hi hauria una recuperació major i ens hem trobat amb el conflicte rus”.

La població ocupada a Catalunya ha patit un dels augments més alts de la darrera dècada, sobretot el sector públics (8,6% per sobre del nivell prepandèmic) i en sector privat (sobre el 0,9%). Així, l’Administració pública ha estat un dels sectors que més ocupació han generat, juntament amb les TIC, a diferència del sector turístic i del comerç.

El 4t trimestre del 2020 hi havia un 14% de taxa d’atur a Catalunya i ara arriba al 10,2%, taxa més baixa des del 2008. Tot i així, hi ha molts aturs de llarga durada i un dels reptes és incorporar aquests col·lectius al mercat de treball. Per altra banda, el PIB s’està recuperant més lentament que l’ocupació.

Els autònoms pujen, l’atur cau

La pandèmia i la descentralització de les activitats productives ha suposat un augment dels autònoms: la FEGP ha registrat un 5,5% més d’autònoms al Baix Penedès que abans de la pandèmia, i de l’1,8% a l’Alt Penedès i del 4,7% al Garraf, per sobre de la mitja catalana (1’3%).

El Garraf mostra més vulnerabilitat davant els efectes de la covid a causa de la seva dependència dels sectors turístic, de l’oci i cultural, però el 2021 s’ha començat a recuperar gràcies a la vacunació massiva, cosa que ha tingut un efecte directe en la disminució de la taxa d’atur: a inicis del 2022 hi ha 662 persones menys a l’atur que al febrer del 2020, un 7,8% menor que al moment prepandèmia.

Aquesta situació es repeteix a l’Alt Penedès, on la taxa d’atur se situa al 9,8%, xifra rècord des d’abans de la Gran Recessió; però al Baix Penedès el creixement de l’ocupació no ha estat suficient per retornar als nivells de desocupació previs a la pandèmia: el nombre de persones a l’atur es troba un 2,5% per sobre dels nivells precrisi (195 persones més a gener de 2022 en termes desestacionalitzats), però tot i així la taxa d’atu comarcal ha passat a ser del 20,4% el gener de 2021 al 14,2% el mateix mes del 2022.

A l’Alt Penedès la recuperació està sent més lenta, a causa de la resiliència d’aquest territori davant els xocs econòmics. Pel que fa a la contractació, i igual que s’apunta al Garraf, els dos darrers mesos mostra una evolució negativa, el que podria fer pensar que l’encariment dels preus per les tensions globals en els mercats de matèries primeres i del comerç internacional, així com la variant òmicron, haurien afectat la tendència a la forta recuperació viscuda els mesos anteriors. Aquesta comarca, però, està reforçant la indústria agroalimentària, que durant l’octubre de 2021 hauria registrat nivells de contractació superiors als prepandèmia.

A trets generals, la pandèmia ha accelerat els processos digitals d’alguns sectors, avançant la transformació digital dels processos productius i d’innovació, i malgrat anar recuperant ocupació ha fet baixar la competència en sectors com el de l’hostaleria i restauració. Per Moreno, tant la pandèmia com l’actual conflicte bèl·lic a Ucraïna estan demostrant que les inversions en infraestructures com el corredor mediterrani o el corredor de gas d’Argèlia són infraestructures necessàries, així com una major implicació en les energies renovables.

FER UN COMENTARI