Sant Sadurní apuja l’IBI i l’IAE un 1,6%

0
974
La proposta del govern va rebre el suport del PSC, mentre que la CUP i ICV van votar-hi en contra i el PP s’hi va abstenir.

El ple de l’Ajuntament va aprovar dilluns les Ordenances Fiscals per a l’exercici 2018. Després de quatre anys congelant impostos i taxes, el govern del PDeCAT i ERC ha decidit augmentar l’Impost de Béns Immobles (IBI) i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) un tímid 1,6%, l’equivalent a l’IPC català del mes d’agost.

La proposta també contempla un lleuger augment en els preus públics de la piscina municipal. Una instal·lació amb unes tarifes molt baixes en comparació amb les d’altres poblacions de característiques similars i que cada any genera un dèficit important. Tot i que la proposta inicial del govern era augmentar un 7% els preus, que suposava un increment d’entre 1 i 2 euros al mes, finalment a petició del PSC s’ha acordat aplicar aquest increment en dos anys, de manera que aquest 2018 els preus només s’apujaran un 3,5%.

La proposta del govern només va rebre el suport del PSC, que va agrair que s’acceptessin altres esmenes com la posada en marxa d’una taxa per la llicència d’armes d’aire comprimit o l’increment de la bonificació en l’impost de plusvàlua per a determinats col·lectius, especialment per a cònjuges en edat avançada que han perdut la seva parella.

El PP, per la seva part, es va abstenir. I és que, malgrat valorar que el govern hagués escoltat les seves demandes va trobar a faltar que s’acceptessin propostes com premiar els veïns que fan una millor separació de residus amb descomptes en la taxa d’escombraries o bonificar la taxa de terrasses per contribuir en la dinamització del municipi.

Reclamen introduir mesures de progressivitat fiscal
ICV i la CUP van ser els dos grups més crítics. Ambdós van lamentar la manca d’interès per introduir propostes de progressivitat fiscal que avancin cap a un model en què pagui més impostos qui més té. El portaveu d’ICV, Rafa Berlanga, va tornar a reclamar voluntat política per al compliment de les mocions que s’aproven al ple. En aquest cas, a la creació d’una comissió de treball per introduir la tarifació social a les taxes municipals, aprovada per unanimitat el gener del 2016. “Entenem que tècnicament no és fàcil, però no estem aquí per fer les coses fàcils sinó per fer-les més justes i equitatives”.

Jordi Pujol, en nom de la CUP, va subratllar la necessitat d’avançar cap a “un model més just i social, que fomenti la redistribució de la riquesa”. “Tenim un dels IBI’s més baixos de la comarca, per tant hi ha marge per incrementar-lo a les rendes més altes”, va defensar Pujol, que va acusar el govern “d’aplicar una política fiscal descaradament de dretes”.

El regidor d’Hisenda Josep Subirana, va dir que el govern segueix apostant pel sistema actual de bonificacions i ajudes en les taxes des d’Acció Social. Amb tot, va obrir la porta a plantejar una prova pilot amb la taxa d’algun servei municipal.

FER UN COMENTARI