La Comissió de Territori de la Generalitat ha donat llum verda a l’avantprojecte del Pla territorial parcial i al Catàleg del paisatge del Penedès. Es tracta de dos instruments de planejament que han de servir, per una banda, per traçar les estratègies dels propers anys per als nuclis urbans, espais oberts i infraestructures de la vegueria Penedès i, per l’altra, per definir els 16 paisatges del Penedès, els seus valors i el seu estat de conservació i qualitat.

L’avantprojecte del pla territorial parcial arriba nou anys després d’haver-se començat a redactar i després de gairebé tres anys aturat. Aquest document, que es preveu que s’aprovi definitivament a finals de 2024, inclou els 72 municipis que formen part de la vegueria Penedès (aprovada el 2017) i s’emmarca dins el Pla territorial general de Catalunya.

Què diu l’avanprojecte?
Com que la vegueria Penedès va ser l’última que es va aprovar (2017), el Pla territorial parcial del Penedès ha estat l’últim de fer-se. El document és la base sobre la qual planificar els assentaments urbans, els espais urbans i les infraestructures de la vegueria i, segons Territori, s’ha redactat tenint en compte la transició verda i digital i la necessitat de generar oportunitats de vida en qualsevol punt del territori. En matèria d’assentaments, l’avantprojecte proposa treballar pel reequilibri entre els habitatges i els llocs de treball de cada nucli i posa especial promoure el creixement del Vendrell impulsant actuacions que generin nous llocs de treball. Quant als espais oberts, fixa condicions generals d’ordenació com ara la proporcionalitat o la preservació de sòls agrícoles d’interès especial. A més, concreta condicions específiques d’ordenació per a usos que ocupen grans superfícies, com ara granges, hivernacles, activitats turístiques, extractives, infraestructures d’energies renovables o cellers. Finalment, pel que fa a les infraestructures, segons Territori el Pla adopta un model jerarquitzat i capil·lar per potenciar l’articulació entre la xarxa local i la territorial, aposta per incorporar camins, itineraris i xarxa ciclable i “per evitar l’obertura de nous corredors, optimitzant els traáts actuals”.

Un cop aprovat l’avanç del Pla territorial del Pendès, aquest s’exposarà als quatre consells d’alcaldes i s’organitzaran presentacions públiques a les quatre comarques de la vegueria. La ciutadania també podrà fer aportacions a través del canal participa.gencat.cat. La següent fita en la tramitació del Pla territorial serà la seva aprovació inicial per la consellera de Territori, seguida del preceptiu període d’informació pública i audiència als ajuntaments afectats. A continuació arribarà l’aprovació provisional per la consellera i la definitiva pel Consell Executiu, previsiblement, a finals de 2024.

 

FER UN COMENTARI