En l´ultim any, al Regne Unit s’han instal·lat 3.500 megawatts d’energia solar fotovoltaica, 70 vegades més que els 49 instal·lats a Espanya, on tenim moltes més hores de sol. Els segueixen Alemanya amb 1.500 i França amb 900. I només a Brussel·les, una de les ciutats amb més pluja d’Europa, es va instal·lar durant el 2015 més energia fotovoltaica que a tot Espanya sencera, 51 megawatts.

Quant a l’energia eòlica, a Catalunya portem ja tres anys sense instal·lar ni un sol megawatt ni muntar cap aerogenerador. Només el 5% de la potència eòlica d’Espanya està instal·lada a Catalunya.

A la nostra comarca, importants empreses vitivinícoles -sector molt sensible als efectes del canvi climàtic- ja han apostat clarament per les energies renovables. Aquí anem bé.

Les dades són demolidores: les limitacions d’hores de producció, les retallades econòmiques retroactives, la normativa restrictiva, el peatge de respaldo i l’últim nou impost al sol han enfonsat les inversions en energies renovables, i sembla que així continuarà.

Al febrer, tots el grups amb representació al Congrés (menys el PP) van pactar per escrit derogar el Real Decret del 2015 que regula l’autoconsum amb energies renovables. Amb aquest acord, s’eliminarien les traves posades per l’anterior govern per instal·lar i generar energia neta, tant a nivell domèstic com industrial. Atesa la possible i imminent investidura del nou president del Govern, Mariano Rajoy, sembla que continuaran les traves a les energies renovables.

Francesc Sánchez Hill
Planta Fotovoltaica Eugeni d’Ors
Santa Margarida i els Monjos

FER UN COMENTARI