Si l’ensenyament fa mandra als polítics locals, que s’apartin!

0
60

Amb profund pesar, com a expresidenta de la Mancomunitat de Municipis de l’Alt Penedès em faig ressò de la decisió presa pels governs de Sant Sadurní, Subirats, Torrelavit, Gelida, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí i el Pla del Penedès que, sense debat previ en els seus plens municipals, sense el dictamen favorable del Consell Escolar i amb l’únic vot en contra de la Sra. De la Cruz, han aprovat iniciar l’expedient d’integració de l’Escola Intermunicipal del Penedès (EIP) a la xarxa de la Generalitat de Catalunya.

Comparteixo la reflexió sobre l’EIP que va fer Ernest Maragall quan era conseller d’Educació: “Actualment, qüestionar i discutir la validesa d’aquest model de gestió educativa municipal, que dins el nostre sistema resulta prou peculiar, suposaria, en primer lloc, passar per alt tots els anys de gestió d’aquests ajuntaments i, també, menystenir el treball pedagògic i de servei educatiu d’un gran i consolidat equip de professionals”.

L’EIP és l’únic institut de Catalunya en què els governs locals tenen un paper rellevant. El procés que ha iniciat la Mancomunitat és un retrocés importantíssim en la batalla per l’assumpció de responsabilitats educatives des dels ens locals.

Podem ser un referent territorial d’aquest model d’implicació municipal exitós o simplement abdicar i ser un institut més. Sense menystenir la qualitat educativa de cap altre centre de la xarxa pública, l’única aposta possible és la primera opció. Si als polítics que ara dirigeixen la Mancomunitat els fa mandra el món educatiu, que s’apartin i deixin pas a altres compromesos amb la qualitat educativa i la participació dels ens locals en aquesta qüestió, com ho van ser els seus predecessors.

Susanna Mérida, expresidenta de la Mancomunitat de Municipis de l’Alt Penedès

Sant Sadurní d’Anoia

FER UN COMENTARI