Sortir, una necessitat vital per a tots

0
763

L’octubre de 2016 vaig escriure una columna d’opinió a La Fura que es titulava “Jugar i embrutar-se és necessari”. En aquell article reflexionava sobre l’enginyosa campanya que la multinacional Unilever, que produeix el detergent Skip, havia iniciat per fomentar el joc entre els infants i, evidentment, aprofitar per vendre detergent. L’anunci de la marca, titulada “Liberad a los ninos”, es preguntava com afectaria als presos no poder sortir a jugar i prendre el sol durant dies hores al dia, i alertava que molts dels nostres nens surten al carrer menys que el que ho fan els presos. En aquella columna divulgava el per què és necessari el joc a l’aire lliure i els beneficis que té per la salut física i psicològica dels nostres infants. Per recuperar la columna podeu cercar a l’hemeroteca del setmanari o al bloc en què també es pengen els articles.

Fa uns dies, una mare mediàtica, parlo de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va utilitzar twitter per fer-se ressò d’aquesta necessitat i va utilitzar el mateix lema publicitari que ara fa quatre anys feia servir Skip. La petició ha donat resultats: en uns dies els governs s’han mogut i han planificat una sortida per als nens i adolescents a partir del 27 d’abril.

El psiquiatra George Engel (1977) va ser el primer a utilitzat el terme biopsicosocial per conceptualitzar el terme salut. La seva aportació, que avui dia fonamenta els plans de salut que s’apliquen a tot el món, va ser vital per entendre que la salut és un compendi de factors biològics, psicològics i socials. El nostre benestar descansa en un tamboret que s’aguanta en aquests tres pilars i quan un trontolla, els altres també ho fan.

Els nens i adolescents tenen la necessitat de sortir de casa per la seva salut física i mental però els adults i els més grans, també. Crec que estem confonent els termes i opino que tindrem seriosos problemes de salut mental si no canviem la perspectiva. Confinar-nos per evitar la malaltia com si estiguéssim a la presó ens salvarà la vida? Ho farà protegir-nos amb mascaretes, guants, guardar distàncies i extremar la neteja i la higiene personal. Som humans, necessitem interacció social i sortir a jugar: els petits, adolescents, adults i gent gran. I protecció per a tothom.

FER UN COMENTARI