Alguns dels taüts de l'exposició. Foto: ACN / Caterina Tallón

Amb el nom de La gran dormida, el col·lectiu Riudebitlles Territori d’Art ha impulsat una exposició en la qual una vintena d’artistes han fet taüts de cartó amb diferents dissenys, amb el doble l’objectiu de reivindicar l’ús d’aquest material i de criticar “el negoci de la mort”. La mostra es pot veure des de la nit de Tots Sants al reformat molí de Can Xerta de Sant Pere de Riudebitlles.

L’artista David Ribas, ideòleg de la iniciativa, explica que aquesta neix com una crítica “al monopoli de les funeràries“, però fent una “sàtira al voltant de la mort”. Ribas remarca que els taüts de cartó són més econòmics, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, però alhora estan “proscrits per l’exclusiu negoci de la mort”, del qual critica els “preus abusius” dels enterraments.

La tradició paperera del poble

La gran dormida, que agafa el nom d’una novel·la negra de Raymond Chandler, és alhora una reivindicació de la tradició i la indústria paperera del municipi. Tal com recorda Ribas, anys enrere hi havia fins a 14 fàbriques de paper que abastien econòmicament el poble. Una de les empreses que encara perdura és la que ha fet els 25 taüts de cartó ondulat a mida real que s’han fet servir per l’exposició. Després han estat decorats i dissenyats per 25 artistes, entre els quals hi ha Fèlix Plantalech, August Rossell, Victòria Rabal o Ko Aarts.

Riudebitlles Territori d’Art va néixer fa uns anys amb la idea d’esdevenir un “punt de trobada artístic i un laboratori d’idees i de nous professionals”, tal com ells mateixos es defineixen. Susana Domínguez, membre del col·lectiu, parla de la tradició artística de l’entitat i del mateix poble com “un estil de vida”. “Sempre hi ha artistes, alguns nascuts aquí i altres que arriben enamorats del poble i de la manera que tenim de viure l’art i la cultura”, afegeix. L’exposició de taüts es podrà veure fins al 25 de novembre a l’antic molí paperer de Cal Xerta.

FER UN COMENTARI