Un pressupost que fa els primers passos per tenir una moneda social el 2022

0
180

El ple de l’Ajuntament del Vendrell aprovarà dilluns, si no hi ha cap contratemps, el pressupost municipal per al 2021, atès que el govern local té la majoria suficient que ho garanteix. Serà un pressupost de 53 milions d’euros, dos menys que el de l’any passat, ja que més que preveure grans inversions (sumarien 2,4 milions totes), es contempla acabar les que venen de 2020, i la redacció de projectes de futur. També espera que els fons europeus Next Generation, no contemplats al pressupost, insuflin els propers anys una bona quantitat de diners al Vendrell en temes relacionats amb el medi ambient (camí de ronda al Francàs, conservació de platges, preservació de les Madrigueres…).

Una de les novetats més importants serà la voluntat explicitada pel regidor d’Hisenda Baltasar Santos d’implementar una moneda social al Vendrell, ja de cara al 2022. Aquest mes de març es preveu fer unes jornades, a les quals seguiran un estudi de viabilitat per implantar-la progressivament. Seria una moneda que inicialment tindria paritat amb l’euro, bescanviable al Vendrell. “Hi ha estudis que indiquen que aquesta moneda crea tres vegades més riquesa al municipi que l’euro”, ha dit Santos. Una de les vies possibles de fer-la circular seria en els ajuts socials del Consistori, és a dir, que les persones amb dificultats econòmiques “puguin tenir una remuneració i que estiguin desestigmatitzades quan van a comprar”. L’altre objectiu de fons és ajudar a la promoció del comerç local.

Altres novetats pressupostàries seran destinar 100.000 euros a pressupostos participatius; les ja anunciades gratuïtat de l’escola bressol per a P2, l’ampliació del Pas Bus a demanda i l’ampliació de la recollida de la brossa porta a porta; es crearà una oferta pública d’ocupació, fet que feia anys que no es donava; seguiran les obres del Tabaris; la plataforma única de vianants al pont de França i Quatre Fonts; el projecte del parc del Botafoc, entre altres.

Jorba s’ha mostrat especialment orgullós de la reducció del deute municipal, en 6,72 milions d’euros i 735.000 euros més d’interessos, per situar a finals d’any l’Ajuntament en el 64% d’ingressos corrents (l’objectiu és el 50%  el 2023) i també en el fet que “som líders en despesa per habitant en protecció i promoció social, amb l’objectiu que ningú es quedi enrere”. Així, si la mitjana de municipis d’entre 20.000 i 50.000 habitants és de 132 euros per habitant, al Vendrell se n’hi destinen 190. En lloguer social, ajuts d’emergència, pobresa energètica, FP i plans d’ocupació.

 

FER UN COMENTARI