Un Sant Jordi… atípic

0
455

Sant Jordi 2020, Dia de la Rosa i el Llibre a Catalunya, per motius de la pandèmia es trasllada al 23 de juliol. El formiguer d’un Sant Jordi participatiu d’anys anteriors es dilueix i es presenta tímidament com un compàs d’espera, trist i decaigut. Sabem que la principal enemiga dels llibres és la ignorància, i d’això avui parlarem. Les vendes de llibres de Sant Jordi al juliol han caigut. Pensem alguns dels motius, per exemple: la influència del màrqueting un dia determinat, canviat a un altre dia, una raó costumista i de falsa cultura, alterada avui per la covid; l’economia també hi juga un paper important, les ànsies d’escriure, el narcisisme de llançar nous llibres de dubtosa qualitat literària sota el paraigua d’un oportunisme mediocre, ja que molts desitgen publicar però pocs conrear l’amor a la lectura i a la formació de la persona.

L’escriptor mexicà Gabriel Zaid (1934), en el seu llibre Los demasiados libros, escriu: “La gent que vulgui ser culta va amb por a les llibreries, es mareja davant la immensitat de tot el que no ha llegit, compra alguna cosa que li han dit que és bona, fa l’intent de llegir-lo, sense èxit, i quan arriba a una dotzena de llibres sense llegir se sent tan malament que no s’atreveix a comprar més llibres”. En canvi, la gent veritablement culta és capaç de tenir a casa milers de llibres que no ha llegit, sense perdre l’aplom ni deixar de seguir-ne comprant. Com demostra Zaid, comprar llibres no necessàriament vol dir cultura; falta l’amor a la lectura, i aquest s’educa i complementa des de la infància i la família.

El poeta persa Sham Tabritz (1185 – Iran, 1248) diu: “Aprendràs per la lectura, però entendràs amb amor”. Jo suggereixo comprar llibres i llegir-los, al costat d’una rosa; són l’avantsala d’un bon regal per a un dia qualsevol, fins i tot per Sant Jordi.

Ramon Caba Robletto

Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI