“Un Vendrell optimista” o com vendre la moto en 60 segons

0
159

El PSC del Vendrell ha estrenat la precampanya electoral amb un vídeo titulat “Un Vendrell optimista”, en què explica els èxits del govern que ha encapçalat aquesta legislatura: ser els responsables d’haver reduït l’atur a la meitat en sis anys; ser el municipi que més recursos ha destinat a protecció social (d’entre els municipis catalans de 20.001 a 50.000 habitants); i haver reduït el 50% del deute municipal. És difícil ser optimista, si tot el que es pot atribuir són uns èxits que amaguen una realitat força més crua.

L’atur ha baixat perquè també ha baixat al conjunt de Catalunya, per tant, es tracta d’una reducció que poc té a veure amb el que hagi fet o deixat de fer l’actual govern. Contràriament, amb el 16%, seguim sent un dels municipis amb més atur del país: a Vilafranca és de l’11%, a Vilanova del 13%, a Igualada del 12%, a Valls del 12% i a Catalunya del 10,5%.

Segons la propaganda del PSC, som el municipi de la nostra mida que més recursos destina a protecció social, 161 euros/habitant. Aquesta afirmació és falsa. Segons el Ministeri d’Hisenda, Santa Perpètua de la Mogoda (203 euros/habitant) i Sant Feliu de Llobregat (205), per exemple, hi destinen més diners.

La tercera medalla que es penja és haver disminuït el deute municipal. Aquesta reducció s’ha aconseguit gràcies a les polítiques de contenció imposades per l’Estat, concretades al 2012 amb un pla d’ajust que va agreujar les retallades socials i la precarització de serveis en els moments més durs de la crisi. El que podrien haver fet és explicar com s’ha generat aquest deute desproporcionat. És lícit preguntar-nos on han anat a parar tants diners gastats al llarg dels últims anys, més que no pas assumir el deute com un mal caigut del cel que sembla no tenir responsables, però que estem pagant entre tots.

Josep Mañé, membre de Som Poble
El Vendrell

FER UN COMENTARI