El Penedès i el gran magatzem, Sant Marçal – Cal Vies

0
386

Què hi ha al nostre voltant? Quin paisatge volem? Què volem trobar a casa nostra? Com volem que es defineixi el nostre territori?

La Generalitat va aprovar un Pla Territorial del Penedès principalment orientat a la creació d’un nou emplaçament de l’activitat econòmica dins l’eix central d’infraestructures de la comarca. En aquest pla inicial trobem la construcció d’un gran polígon industrial entre Castellet i la Gornal, l’Arboç i Castellví de la Marca, amb una ocupació de 110 ha de terreny (deu camps de futbol) on el ciment serà el protagonista.

La nostra situació, entre Barcelona i Tarragona, fa que siguem un punt estratègic per fer un gran magatzem de mercaderies a cavall del corredor mediterrani, amb grans infraestructures trinxant el territori (AP-7, AP-2, AVE, R2 Nord, N-340…) i així donar pas al Logis Penedès i al quart cinturó.

Aquest pla s’ha portat a terme des de 2004, amb el POUM de Castellet i la Gornal, el POUM de 2009 de l’Arboç i amb l’inici de l’estudi del Logis el 2012. Però els ciutadans de la comarca sabem realment què necessitem? Recordem que som una de les poblacions amb més atur, però què comporta mediambientalment i quin impuls econòmic pot donar a la comarca?

Aquest gran projecte només es defineix com un gran centre logístic, en què la mà d’obra serà minsa, ja que tots aquests centres es gestionen a través de maquinària i robòtica; el transport ferroviari i per carretera augmentarà, i tot i tenir tantes infraestructures, seran insuficients i en un futur immediat veurem l’ampliació viària i ferroviària per poder donar cabuda a tota la nova activitat econòmica.

El territori no s’aprofitarà de tot això, tot al contrari, posarem més ciment, trinxarem encara més i, sobretot, no donarem prou feina als nostres ciutadans. Val la pena el nou model que vol implantar la Generalitat, on el Penedès sigui un territori industrial i logístic d’alta capacitat?

Carme Martínez

Regidora d’ERC a Cunit

FER UN COMENTARI