Una foto a Cotlliure

0
429

Ja ho sabeu: amb motiu de l’assistència a la Universitat de Prada que se celebra cada estiu a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, i que aquest any ha trobat en la covid-19 un impediment per fer-la presencial, Carles Puigdemont i Quim Torra van aprofitar la proximitat per visitar la tomba d’Antonio Machado a Cotlliure. Com és natural, els periodistes van córrer a fer una foto d’una visita que hem fet tots els qui havent llegit Machado i, estimant-lo com a poeta, ens hem plantat al peu de la tomba també per empatia amb un escriptor que era dels pocs que creia en la República, si bé en l’espanyola, és clar.

Aquesta foto de Puigdemont i Torra a Cotlliure ha estat molt criticada. Ho ha estat pels independentistes que han dit, i és cert, que Antonio Machado era el que ara en diríem un unionista, si bé sota la bandera tricolor. Però, sobretot, ha estat bastonejada per periodistes que han escrit articles que fan pujar els colors de vergonya i en els quals es poden llegir frases tendencioses com aquesta: “Té nassos que es facin una foto a la tomba de Machado quan el seu llegat polític ben poc –o res– ha fet per recuperar la memòria republicana sinó que representa exactament el contrari. La seva llavor és la dels catalanistes que van rebre els franquistes amb els braços oberts. O no va ser així?”.

No, no va ser així. La llavor catalanista de Carles Puigdemont i de Quim Torra no és la dels catalans que van rebre els franquistes amb els braços oberts. Fixeu-vos que dic catalans, no catalanistes. Després de la Guerra Civil cap catalanista no va rebre els franquistes amb els braços oberts. Formaven part dels perdedors, eren i van ser víctimes del franquisme. Sí que els van rebre amb els braços oberts molts catalans: el cor feixista era arreu. La diferència entre catalanista i franquista català és clara, oi? No sembla gaire honest llançar pel broc gros afirmacions que demostren no conèixer l’ensulsiada que van patir els catalanistes, molts afusellats o depurats per ser-ho. Sembla mentida que es faci un periodisme tan barroer que, amb l’excusa d’una fotografia, busqui denigrar la noble actitud de dos mandataris envers un bon poeta simplement perquè no són del seu partit.

FER UN COMENTARI