Unes 150 persones reivindiquen la lluita LGTBIQ+ a Vilafranca

0
591
El Comitè 28J va llegir un manifest on demanava la implicació de les institucions. // LA FURA

Ahir al vespre més d’un centenar de persones es van manifestar pels carrers del centre de Vilafranca per reivindicar la lluita del col·lectiu LGTBIQ+ i recordar els fets ocurreguts el 28 de juny de 1969 al bar Stonewall Inn de Nova York, on un grup de membres del col·lectiu, dirigits per dones transgènere negres, van plantar cara a les redades i violència policial a les que es veien constantment sotmesos a causa de la seva orientació sexual i identitat de gènere.

La manifestació d’ahir, organitzada pel Comitè 28J Penedès, es va iniciar a quarts de nou del vespre després de l’actuació diària dels Músics per la Llibertat. El comitè va llegir un manifest on afirmava que “en ple segle XXI les persones del col·lectiu LGTBIQ+ encara ens veiem exposades a una discriminació per la nostra sexualitat, ens releguen laboralment i patim violència”. Al manifest denunciaven que el col·lectiu es sent desamparat institucionalment i que les agressions LGTBIQfòbiques són constants i “gairebé sempre queden impunes per la manca de regulació legal”. En referència al territori, el comitè assegura que la majoria de persones LGTBIQ+ de la zona es veuen obligades a marxar dels pobles i viles de la comarca “per poder viure la nostra sexualitat i el nostre gènere en plena llibertat, ja que al Penedès patim invisibilització, estigmatització, assetjament, discriminació i marginació”. Al manifest interpel·laven també els ajuntaments i els demanaven que s’impliquin en la lluita dotant de formació específica tots els àmbits laborals, incorporant la perspectiva LGTBIQ+ a l’estructura municipal, emprant models no heteronormatius en les imatges i campanyes i promovent activitats i campanyes de respecte a la diversitat afectiva en els àmbits esportius i de lleure.

Seguidament es va realitzar un recorregut pels carrers del centre fins al carrer de Sant Raimon de Penyafort, on la comitiva es va aturar al Casal Popular La Gueralda per fer un sopar de carmanyola i projectar la pel·lícula Paris is Burning, un documental que explica el moviment de la cultura ball de Nova York dels vuitanta impulsat pels membres del col·lectiu.

Membres de l’Ajuntament de Vilafranca davant la franja pintada. // AJUNTAMENT

Per la seva banda, i el passat dissabte, la regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, i els regidors de Cultura i Via Pública, Ricard Rafecas, i de Joventut i Governació, Miquel Medialdea, acompanyats de tècniques i tècnics dels serveis d’Igualtat, Via Pública, Joventut, Policia Local i Cultura, van pintar una franja del pas de vianants situat a la rambla de Sant Francesc, davant de l’escola Sant Josep i Santa Anna, amb la bandera de l’arc de Sant Martí, la bandera multicolor que representa el col·lectiu LGTBIQ+. A més, membres de l’Agrupament Escolta AEIG Pere II i Sta. Maria de Foix, van pintar amb la mateixa bandera dos bancs del parc del Tívoli.

FER UN COMENTARI