Vilafranca incorpora indicacions visuals als passos de vianants per a persones amb TEA

0
285
Una vuitantena de passos zebra de Vilafranca comptarà amb indicacions visuals per a persones amb TEA. // LA FURA

Aquest dilluns les regidories de Salut i de Via Pública de l’Ajuntament de Vilafranca han desenvolupat una iniciativa de l’associació Autisme amb Futur per facilitar l’autonomia de les persones amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) als carrers de la vila.

Concretament, aquesta acció consisteix en il·lustrar els passos a seguir a l’hora de travessar els passos de vianants. Així, una vuitantena d’entre els 3.000 passos de vianants de Vilafranca comptaran amb quatre imatges acompanyades de les indicacions “Atura’t, Mira, Cotxe aturat, Creua” pintades de blau, el color representatiu de l’autisme.

“Des de l’Ajuntament de Vilafranca mirem de millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme i per això treballem amb associacions com Autisme amb Futur, per mirar de conèixer i cobrir les seves necessitats. Ara aquesta associació no només treballa amb l’Ajuntament, sinó que també estan fent xarxa amb altres col·lectius de la societat civil” apuntava Anna Doblas, regidora de Salut.

Dolors Garcia, secretària de l’associació Autisme amb Futur, explicava que els pictogrames “són un suport visual que contribueix a que tant infants i adolescents com adults amb autisme s’aturin, observin i els ajuda a veure què han de fer”. Trini Bové, coordinadora de projectes de l’associació, subratllava que les persones amb autisme “són pensadors visuals en la seva gran mesura, i encara que dominin i comprenguin el llenguatge si hi ha unes instruccions visuals els serà més fàcil tenir una accessibilitat congnitiva i establir rutines o passos. Amb aquests pictogrames es contribueix a l’aprenentage dels infants i també a la seguretat de totes les persones amb autisme”.

De moment s’il·lustraran els passos zebra dels espais més concorreguts, la majoria propers a les escoles i centres sanitaris; però l’objectiu és anar afegint la resta de passos de la ciutat. Aquesta iniciativa ja s’ha dut a terme en altres municipis i ciutats.

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Via Pública Ricard Rafecas afegia que la Fàbrica de Joguines del patge Raimon i l’espai Insomia, que entren en funcionament pels volts de Nadal, aquest any miraran d’incorporar més facilitats per les persones amb TEA; i que si aquestes obtenen bons resultats, s’expandiran a espais com el Teatre Cal Bolet o l’Auditori “perquè aquestes persones puguin accedir a activitats i espectacles amb més comoditats”.

FER UN COMENTARI