Vilafranca prohibeix senyeres? Resposta a Henry Kamen

0
251

La Comissió per la Memòria de Vilafranca necessita comentar l’entrevista de Lluís Amiguet a l’historiador Henry Kamen a la Contra de la Vanguardia, del 25-02-2020.

No volem entrar a fons en els titulars (Los Borbones tras vencer en 1714 enriquecieron a Catalunya) ni en les respostes que dona l’historiador entrevistat, algunes realment molt ahistòriques, que ens fan pensar que ni l’entrevistat ni l’entrevistador han tingut en compte aportacions a la història de Catalunya com la que de Pierre Vilar o al professor Josep Fontana, per citar dos historiadors de prestigi. Temes en què creiem que s’equivoca són sobre la manca d’ideologia o doctrina de l’independentisme, o el concepte nació aplicada a Catalunya.

Però tota l’entrevista conclou amb una mentida. A la pregunta Escribe usted que se prohibieron las senyeres para poner estelades ¿Dónde? La resposta és En Vilafranca del Penedès, por ejemplo. Porque para muchos ayuntamientos no había más que una Catalunya y sólo era la suya, la independentista, la de la estelada. No pretenem entrar en una guerra de símbols. El que és cert és que ni a Vilafranca ni a cap altre poble del Penedès s’hagi prohibit l’ús de la senyera. I sí, en canvi, que alguns brètols i també alguns jutges han arrencat o prohibit l’ús de símbols com el llaç groc utilitzant arguments de força o en alguns casos jurídics. Arguments que han portat al president de la Generalitat davant dels tribunals. No recordem cap denúncia al Penedès per l’ús de l’estelada.

Per cert, aconsellem l’entrevistador i l’entrevistat que vagin a veure quins són els símbols que onegen al capdamunt de la façana de l’Ajuntament de Vilafranca; per imperatiu legal, això sí.

Comissió per la Memòria

Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI