Vilanova acollirà la 41a Conferència Europea de Suport al Poble Sahrauí (EUCOCO), que tindrà lloc els dies 18 i 19 de novembre a l’Auditori Eduard Toldrà. L’EUCOCO és una conferència que es realitza anualment des del 1975 i està promoguda pel moviment solidari a nivell mundial amb l’objectiu d’aglutinar el màxim suport polític i social sobre la situació d’exili i d’ocupació il·legal que viu el poble sahrauí. Es tracta d’un fòrum de debat que pretén contribuir a la recerca d’una solució definitiva i democràtica d’un conflicte que ja fa més de 40 anys que dura.

Amb motiu d’aquesta conferència, Vilanova aplegarà més de 400 persones vingudes de tot l’Estat i l’estranger. Hi prendran part destacades personalitats polítiques, activistes socials i representants d’organismes internacionals, entre els quals sobresurt Brahim Gali, secretari general del Front Polisari i president de la República Àrab Sahrauí Democràtica.
Tots els detalls de la conferència es van donar a conèixer divendres passat en un acte de presentació celebrat al mateix Auditori Eduard Toldrà i en el qual hi va assistir Mah Iahdih, representant del Front Polisari a Catalunya, qui va destacar la importància d’aquesta conferència ja que “és un dels pocs fòrums on es visualitza el conflicte i on hi participen persones amb càrrec polític i governamental a nivell mundial”.

Iahdid va recordar que el conflicte del Sàhara “és un procés de descolonització inacabat que porta molts anys estancat”. De fet, el Pla de Pau proposat per l’ONU va entrar en vigor el 1991 i des del 1992 planteja fer un referèndum d’autodeterminació, però les constants traves que posa el Regne del Marroc impedeixen la seva celebració. El Sàhara està inscrit a l’ONU des del 1963 com a territori no autònom, amb una sentència del Tribunal Internacional de la Haya que planteja que no té cap vincle de sobirania amb el Marroc i que per tant no hi ha cap impediment per accedir lliurement a la seva autodeterminació. “Amb 23 anys del Pla de Pau, l’ONU ha estat incapaç d’imposar els seus més de 100 mandats i resolucions i això cal denunciar-ho”, va concloure Iahdid.

La presentació va comptar també amb Susana Sanahujes, d’Acció Solidària amb el Sàhara, que va destacar que per Vilanova acollir un esdeveniment d’aquestes dimensions és un repte important, però alhora una demostració de la sensibilització de la ciutat sobre aquest conflicte.

FER UN COMENTARI