Prop de 400 persones han omplert aquest dissabte el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú per assistir a l’acte inaugural de la commemoració del bicentenari de Víctor Balaguer. Des d’ara i fins al març del 2025, es desenvoluparà un calendari d’esdeveniments organitzats per la Generalitat i l’Ajuntament de Vilanova que tenen com a objectiu recuperar i divulgar el llegat d’una de les figures més rellevants de Catalunya.

L’acte ha servit per posar les bases del bicentenari, amb diferents intervencions com una taula rodona on s’ha destacat Balaguer com un personatge polièdric i polifacètic, amb una gran rellevància a la Catalunya del segle XIX, però que manté la seva vigència. Per mostrar aquestes diferents facetes s’ha fet una lectura del poema Lo romiatge de mon ànima, a càrrec de Carles Ill, i també s’ha projectat un audiovisual on alguns dels directors i les directores del museu han remarcat la seva vocació de fer extensiva la cultura a la població. L’acte ha comptat amb un acompanyament musical a càrrec d’Esther Pinyol.

Redescobrir Víctor Balaguer

Per l’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz, aquesta commemoració suposa una oportunitat per “redescobrir Víctor Balaguer i la Biblioteca-Museu” que du el seu nom. Ruiz ha definit Balaguer com “un home de país”, afegint que “va exercir de motor polític i cultural”. També la regidora de Cultura de la ciutat, Teresa Llorens, ha remarcat que el bicentenari servirà per descobrir l’univers propi de Balaguer, on conflueixen política, cultura o literatura. En referència a la relació que va tenir amb Vilanova, Llorens afirma que “seria difícil imaginar el progrés que viure la ciutat” sense ell.

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández, ha estat l’encarregada de fer un repàs a la transcendència de Víctor Balaguer com a “figura cabdal de la Renaixença“, destacant que va ser el primer cronista oficial de la ciutat de Barcelona o ministre a Madrid. També ha recordat “l’important fons cultural i arxivístic que va llegar a la ciutat”.

Un univers que reviu

L’obertura de l’Any Balaguer ha servit igualment per fer el llançament de la imatge gràfica que guiarà les diferents accions divulgatives i que porta per lema L’univers que reviu. Creada per Zigor Disseny, mostra un número 200 compost a partir de figures geomètriques que representen una base arquitectònica, sobre la qual es reconstrueix la vida de Víctor Balaguer i el seu llegat a la ciutat.

El bicentenari deixarà nombrosos actes a Vilanova, però també a Barcelona i Madrid. Un dels més importants serà la reobertura de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer el 6 de juliol, tancada des de fa dos anys per obres de condicionament climàtic. El polític, periodista i escriptor va decidir destinar el seu patrimoni a la creació d’una institució cultural, alhora biblioteca i museu, formada a partir de les seves col·leccions. Va ser així com va néixer la Biblioteca-Museu de Vilanova.

 

FER UN COMENTARI