El 14 de març començarà el procés partcipatiu sobre la futura redacció de l’avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’un document que servirà per definir el model urbanístic de ciutat en un horitzó de vint anys vista i que contempla múltiples implicacions: mobilitat, infraestructures, equipaments, habitatge, espais naturals, activitat econòmica, façana marítima, urbanitzacions periurbanes… “Es tracta de fer un nou projecte, projectant una ciutat ben equipada, amb una xarxa d’espais lliures ben distribuïts, que faci valdre els recursos patrimonials i que es basi en el medi ambient” comentava el regidor d’Urbanisme, Xavier Serra.

Per elaborar aquest document d’Avanç del POUM, s’ha fet una diagnosi prèvia que inclou un estudi demogràfic per projectar quants habitants tindrà la ciutat en els propers vint anys. Partint del cens de l’any 2019, segons el qual Vilanova té 67.000 habitants, el document contempla dues previsions: una a la baixa que projecta que l’any 2038 la ciutat tingui 69.000 habitants, i una a l’alça que incrementa aquesta xifra fins als 86.000, és a dir, 19.000 habitants més que avui dia. “L’any 2001 les previsions que hi havia eren d’un sostre de fins a 100.000 habitants, per tant, les d’aquest nou document han moderat molt el creixement”, apuntava Serra a la vegada que explicava que la ciutat hauria d’estar preparada per oferir serveis, espais i habitatge social per créixer fins als 86.000 habitants l’any 2038.

Jornades, recorreguts a peu i enquesta

Per acabar de redactar aquest document d’avanç, a partir del 14 de març s’obrirà un procés participatiu a tota la ciutadania. “Ens cal tenir una visió directa de la gent, volem saber l’opinió dels que viuen a la ciutat”, comentava el regidor de Participació, Enric Garriga. El procés s’allargarà fins a meitats d’abril i contempla diferents accions. La primera serà una jornada participativa al Centre Cívic Sant Joan el 14 de març en la qual es presentarà la diagnosi de l’avanç i es faran diverses taules participatives. També s’han programat tres recorreguts a peu per la ciutat per veure de primera mà els espais més significatius i rellevants per al futur de la ciutat. Un serà sobre els usos en sòl rústic (21 de març), el segon sobre el front marítim (28 de març) i el darrer sobre el nord de la ciutat (4 d’abril). Respecte a aquest últim, Garriga ha explicat que cal debatre sobre l’Eixample Nord i els usos que ha de tenir tot l’espai comprès entre la Ronda Ibèrica i la C31.

Una altra eina d’aquest procés participatiu és l’enquesta que es podrà retornar completada a les bústies de diferents equipaments municipals o bé respondre-la on line a través de la web de Participació de l’Ajuntament. “Per nosaltres l’enquesta és un dels punts àlgids d’aquest procés participatiu perquè és allò que nosaltres volem preguntar directament a la ciutadania”, subratllava Garriga. A més de la jornada, els itineraris a peu i l’enquesta, també es faran tallers participatius als instituts i hi haurà un punt informatiu mòbil.

Els resultats de tot aquest procés participatiu es procedirà a la redacció de l’avanç del POUM. Es preveu que estigui enllestit al novembre del 2020 i que aleshores s’obri un nou procés d’exposició pública i de recollida de propostes. El govern espera que al juliol del 2021 el document pugui estar enllestit del tot i es pugui portar a aprovació.

 

 

FER UN COMENTARI