Vilanova xifra en 10.000 euros els desperfectes a l’espai urbà dels aldarulls d’ahir

0
446

Els aldarulls d’ahir al vespre a Vilanova i la Geltrú en acabar la manifestació convocada per Assemblea de Drets Socials del Garraf per denunciar l’empresonament del raper Pablo Hasél i de les persones detingudes durant les protestes costaran a les arques municipals 10.000 euros. A aquesta xifra és la que es calcula que caldrà per reparar els desperfectes a l’espai públic (crema de contenidors, destrossa de jardineres i papereres, llambordes arrencades, etc.) però, caldria afegir-hi el que costarà la reparació dels vidres que es van trencar en alguns comerços del centre i la restauració de les façanes que es van pintar.

La concentració a la plaça de la Vila va aplegar mig miler de persones els quals, pacíficament, van protestar contra la detenció del rapper. En acabar la marxa, i segons ha explicat l’alcaldessa una seixantena de persones que no havien participat en la manifestació inicial, van provocar aldarulls. Olga Arnau ha insistit que aquestes persones “no tenen res a veure amb la manifestació que s’havia celebrat abans, formen part d’una altra onada de protestes, motivades segurament per altres elements que cal analitzar”. A banda de desvincular els incidents amb la manifestació, l’alcaldessa ha reconegut que les imatges viscudes “no són agradables per ningú” i ha insistit que davant els fets ocorreguts cal fer una reflexió: “l’actitud fàcil seria únicament fer una condemna d’aquests incidents i criminalitzar els seus autors. No els justifiquem, però sí que fem una invitació pública com a societat, a comprendre què els mou, a veure en què s’estan cometent errors i com podem avançar en una societat més cohesionada i on tothom tingui lloc”.

Dos ferits lleus 

Els aldarulls van començar al voltant de les nou del vespre, quan una seixantena de persones, segons els Mossos d’Esquadra, van començar a trencar vidres d’aparadors de la plaça de les Cols i van fer pintades a vidres i façanes d’algunes entitats bancàries i d’establiments comercials de la Rambla Principal. En apropar-se a la caserna de la Guàrdia Civil es van llençar pedres i pintura contra la línia policial que protegia l’edifici i als voltants de la comissaria dels Mossos es van cremar alguns contenidors. Segons han informat els Mossos d’Esquadra, dos agents del cos van patir ferides lleus i van ser atesos i donats d’alta al mateix lloc pel Servei d’Emergències.

La resposta dels partits

El socialista Juan Luís Ruiz, cap de l’oposició, va condemnar el mateix dimarts a la nit els actes vandàlics provocats a la ciutat i va denunciar les pintades a la seu del seu partit. Més tard era el partit el que emetia un comunicat manifestant que “destrossar una ciutat, comerços, mobiliari urbà i l’ús de la violència s’allunya totalment de l’exercici del dret a manifestació. Ningú pot justificar en cap cas actituds violentes, intolerants i intransigents per defensar res”, i reclamant al govern municipal i als partits que l’integren “un posicionament clar i rotund rebutjant i condemnant els fets”.

Capgirem VNG-CUP a través de Twitter insistia en la legitimitat de les protestes i posava l’accent en el conflicte social profund que hi ha darrere d’elles. Els de la formació anticapitalista denunciaven també “la militarització de tota la ciutat” que van fer els Mossos d’Esquadra dimarts al vespre, demanaven la prohibició de les bales de foam per part d’aquest cos de seguretat i, finalment, reiteraven que la sortida a la situació actual requereix “emprendre polítiques transformadores que assegurin un present i un futur millor per a totes”.

FER UN COMENTARI