Arrenca a Abinyana la temporada de collita d’olives de la DOP Siurana, que preveu créixer el 65%

0
436
Antoni Galceran i Quim Nin, collint olives en una finca d’Albinyana.

La temporada de la collita de l’oliva arbequina ha començat, durarà fins a finals de desembre o principis de gener, i la pagesia es mostra optimista ja que segons el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, es preveu que la producció creixi un 65% respecte l’any passat: si habitualment en tota la DO protegida es cullen uns 5,5 milions de quilos de mitjana, l’any passat en van ser només 3,8 i enguany se n’esperen 6,4. Aquesta diferència és molt gran, però hi ha un motiu. “L’oliver és un arbre molt alternant, el rec i l’esporga ho poden minimitzar, però sol ser un any de molta collita, en què gasta moltes energies per produir, i un any de poca collita, en què descansa”.

La DOP Siurana abraça set comarques, essent el Baix Penedès la més septentrional, i va fins a la Ribera d’Ebre. Les oliveres del Baix Penedès representen al voltant del 15% del total, amb dos centres productors d’oli: Cellers Domenys i Ceolpe. L’oli produït prop del mar, el penedesenc, és “més suau i amb menys potència que els de muntanya”, va dir el president de la DOP Siurana.

Dimarts s’ha fet en un oliverar d’Albinyana l’acte de presentació de la temporada 2021/22 de la DOP; un acte que cada any es fa en una comarca diferent. Galceran va defensar que l’oli “és el pilar de la dieta mediterrània”, i va destacar que és saludable per a tothom i que hi ha estudis que diuen que va bé per a persones amb diabetis, amb malalties cardiovasculars, dones amb càncer de mama, etc. “La varietat arbequina és una joia, fa uns olis molt equilibrats que el fan molt apreciats pel consumidor i pels cuiners”, va reblar. A més, es calcula que si la petjada de diòxid de carboni d’una olivera és d’1,5 quilos, per contra n’absorbeix 11,5: “és un embornal de CO2”.

L’alcalde d’Albinyana, Quim Nin, va dir que “l’oli no té preu, és un error queixar-se del preu, amb el que costa fer un litre d’oli”, i va afegir que “les cartes dels bars i restaurants haurien de dir si cuines o no amb oli d’oliva”.

FER UN COMENTARI