Biografia d’un capellà sadurninenc obsessionat amb el benestar de la pagesia

0
389

Dimecres de la setmana que ve, 3 de febrer, sortirà publicat el llibre Josep Maria Rovira i Jané (Cossetània), escrit per Josep Solé i Armenjach. Rovira (1885 – 1964) va ser un sacerdot sadurninenc, propietari agrícola per uns anys, enòleg, sociòleg i economista, entre altres. Es va associar a la Cambra Agrícola del Noia, de la qual va ser director del laboratori enològic, va ser secretari de l’entitat i de la Caixa Rural. També va ser vocal de la Federació Catòlica Agrària de Barcelona, membre de la junta regional de la Unió de Vinyaters de Catalunya va intervenir en la fundació de la Confederación Nacional de Viticultores de España.

Promotor de sindicats, cellers cooperatius i caixes rurals, va lluitar pel benestar de la pagesia, difonent coneixements, suggerint la diversificació industrial de la producció. Davant la urgència de fer front a una crisi que arruïnava el sector, es va enfrontar al comerç fraudulent i a governs que no recolzaven la pagesia.

L’autor del llibre, Josep Solé i Armenjach, és de Bellvei, llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació, és autor del treball “La Cooperativa Agrícola de Bellvei (1959-2009). La història i els seus antecedents. Notes antropològiques, 2009; Els Morros de Bellvei. Història d’una família de rabassers del Penedès”, becat amb el Llavor de Lletres 2011; i els llibres Antonieta Agustí. Aprenentatges i mestratges d’una torrenca: l’exercici d’una professió (2013), becat amb el Manuel Crehuet, i Les Cases de Bellvei. Mil anys d’història (2014). També ha publicat diversos treballs d’investigació històrica i antropològica sobre la República, la Guerra Civil i la postguerra al Penedès, la repressió franquista al Garraf, entre altres.

FER UN COMENTARI