Cal eliminar la carn vermella de la dieta?

0
294

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen 

Tot i que hi ha diferents maneres de classificar les carns, la més popular, i que des d’un punt de vista nutricional es fa servir, és la de classificar-les en:

Carn vermella, aquella que té un color vermell intens i inclou la carn de vaca, vedella, be, cabra, cavall i porc.

Carn blanca, aquella que té un color rosat suau i inclou les carns d’aus com el pollastre, el gall dindi i també el conill.

Aquesta classificació es basa en el contingut en mioglobina, una proteïna que conté ferro i que li dona aquest color vermell característic. Així doncs, la carn vermella és molt més alta en ferro en comparació amb la blanca.

Principals propietats de la carn vermella:

– Aporta una quantitat important de proteïnes d’alt valor biològic (19 a 30 g per 100 g).

– Conté greixos, si bé és cert que varien en funció del tipus de carn: la de xai i de cabra són les més riques en greix (4 a 8%), mentre que les de vedella i vaca, les que menys contingut en tenen (0,6 a 0,7%).

– És una font important de minerals com el zinc, el fòsfor i el ferro d’alta biodisponibilitat.

– Aporta vitamines i en destaquen pel seu contingut les del grup B, especialment tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), piridoxina (B6) i cianocobalamina (B12).

Tot i que en els darrers anys, la carn vermella ha estat subjecta a moltes crítiques relacionades amb la salut, estudis científics han demostrat que aquest tipus de carn no és cancerígena, si bé és cert que un consum excessiu pot tenir un risc per a la salut. És per això, que cal evitar fer-ne un consum excessiu, però en cap moment eliminar-la.

Així doncs, en el marc d’una alimentació saludable (basada en aliments d’origen vegetal,
frescos o mínimament processats) es pot consumir de 3 a 4 vegades carn a la setmana i d’aquestes que un màxim d’1 a 2 siguin de carn vermella. En una dieta vegana es pot substituir la part proteica per un altre aliment.

FER UN COMENTARI