La Biblioteca Mn. Joan Avinyó de Cubelles ha acollit aquest dissabte, 20 de gener, una jornada europeista sobre sostenibilitat i associacionisme adreçada a joves. Durant tot el matí s’han organitzat jocs, activitats i la taula rodona “L’Associacionisme i la seva influència a Europa” en la qual s’han abordat les polítiques de medi ambient per part de la Unió Europea.

La jornada ha estat una iniciativa de la Joventut Europea Federalista (JEF) de Catalunya, Europe Direct i l’Euroregió Pirineus Mediterrània i s’emmarca dins el projecte Y4 Green ERF (Youth for Green Euro Regio Future) impulsat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània i adreçat específicament a joves. S’ha celebrat a Cubelles donat que l’ajuntament d’aquest municipi compta amb una nova regidoria d’Integració Europea i gestió de fons europeus.

L’acte central de la trobada ha estat la taula rodona “L’associacionisme i la seva influència a Europa”, en la qual hi han pres part Pau Rodríguez, regidor d’Integració Europea i fons europeus de l’Ajuntament de Cubelles; Sira Nin, representant de l’assemblea euroregional de la Joventut; Luis Maurin, membre de la European Union Society de la Universitat Pompeu Fabra; i Joaquim Millán,  director d’Eurolocal. Moderada per Ada Font, membre de JEF Catalunya, la taula ha estat retransmesa en streaming per tal que joves de les Illes Balears, d’Occitània i d’altres zones de Catalunya puguessin seguir-la i participar-hi.

En la seva intervenció el regidor Pau Rodríguez ha explicat que l’Ajuntament de Cubelles aposta per la regidoria d’Integració Europea per apropar les institucions europees a la ciutadania, treballar en la recerca i gestió de fons de l’UE per a finançar projectes locals i potenciar el programa de mobilitat per a joves, intercanvi i pràctiques laborals. També ha destacat l’oportunitat que suposa treballar en xarxa i compartir experiències amb altres entitats municipals d’arreu del continent: “La xarxa Belc, per exemple, és una oportunitat de col·laboració i aprenentatge mutu entre regidors i regidores de diferents municipis d’Europa”. Per la seva banda, Joaquim Millán, amb una destacada experiència en administració pública i integració europea ha posat l’accent en la necessitat que Europa sigui útil per a les persones: “L’any 1986 el debat era si la Unió Europea era necessària o no. Ara, afortunadament, ja no ens preguntem això, sinó que debatem sobre quin model volem, és un canvi mental important. I en aquest sentit, el 9 de juny tenim l’oportunitat de decidir cap a on volem que vagi”.

Joaquim Millán, Sira Nin, Ada Font, Pau Rodríguez i Luis Maurin.

Els dos representants d’entitats juvenils, Sira Nin i Luis Maurin, han insistit en el poder que té la gent jove quan s’organitza. “L’associacionisme juvenil és un mecanisme molt important, és un motor de canvi, ja que quan un grup de persones joves es reuneix per un propòsit comú poden sorgir propostes molt interessants”, ha indicat Nin a la vegada que ha assenyalat iniciatives que des de l’assemblea euro regional de la joventut  es duen a terme en l’àmbit de la sostenibilitat, com la iniciativa Let’s Clean Up Europe. Al seu torn, Luis Maurin, amb experiència en associacionisme juvenil europeista des del 2018 ha posat sobre la taula com darrerament la transició ecològica ha caigut de l’agenda dels joves i dels partits polítics: “El 2018 el canvi climàtic era indiscutiblement el tema més important per als joves, totes les agendes dels partits polítics es comprometien a treballar per frenar l’escalfament global. Ara, després d’una pandèmia, una guerra i una crisi energètica, ja no és així. Al mes de juny el Consell de Joventut d’Espanya va preguntar als joves quines eren les seves inquietuds i el canvi climàtic va caure fins al quart lloc”. Maurin ha alertat també de com en aquesta conjuntura les agendes polítiques intenten flexibilitzar el Pacte Verd Europeu i obvien moltes mesures “com etiquetar el gas natural com a font d’energia verda”. Per al membre de la European Union Society de la Universitat Pompeu Fabra, posar de nou el debat sobre la transició ecològica sobre la taula és el gran repte que tenen les associacions europeistes juvenils i ha conclòs que “tot i aquest panorama, quan les associacions i els joves ens reunim podem fer coses interessants, i a nivell local encara més”.

Visibilitzar projectes ja existents

El projecte Y4 Green ERF és anual, s’adreça als i per als joves i té per objectiu promoure una Europa més verda a partir de la visibilització i comunicació d’accions ja existents, reals i tangibles de l’euroregió Pirineus-Mediterrània relacionades amb el medi ambient i que són possibles gràcies a polítiques europees. Els encarregats de tirar endavant la campanya serà el mateix jovent i per fer-ho es constituirà un panell de joves de diferents punts dels tres territoris (Catalunya, Illes Balears i Occitània) i es promouran jornades perquè puguin crear una campanya de comunicació per donar a conèixer totes aquestes accions i, al mateix temps, puguin elaborar un manifest que es farà circular des de l’àmbit local fins a l’europeu. Maïna Gautier, que és la responsable de comunicació d’aquest projecte euro regional, ha subratllat la importància que els joves prenguin veu i visibilitzin accions locals fetes gràcies al suport d’Europa: “Sovint no se sap el que ens ajuda Europa en el nostre dia a dia fent possible que es facin realitat projectes sorgits des del territori i que ajuden a millorar la vida dels ciutadans. El projecte neix des d’aquesta òptica i s’enfoca en el jovent perquè ells no són el futur, si no són ja el present”, ha indicat.

El projecte té un pressupost de 283.000 euros i està cofinançat, en un 80%, per la Unió Europea. Per tirar-lo endavant es compta amb sis socis experts en cooperació territorial, Unió Europea i mitjans de comunicació com són l’Euroregió Pirineus Mediterrània, ADRET (Europe Direct Pyrénées), Universitat de Girona, AMIC (Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació), AMIC Illes Balears i JEF PirMed (Joves Europeistes Federalistes). La iniciativa té una durada de dotze mesos, va iniciar-se el novembre de 2023 i s’allargarà fins a l’octubre de 2024.

Cooperació política
L’Euroregió Pirineus Mediterrània és una organització de cooperació política entre el Govern de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la Regió d’Occitània. Es va crear l’any 2004 i és una entitat jurídica definida en el marc del reglament europeu del Parlament Europeu i del Consell. L’acció de l’Euroregió Pirineus Mediterrània s’articula a partir d’un full de ruta polític, que es tradueix en plans d’acció i es concreta a través de cinc comissions tècniques de treball en els àmbits de la cultura, la innovació, l’ensenyament superior i la recerca, el medi ambient, el canvi climàtic i l’energia, i el turisme, així com de diversos grups de treball. Una de les prioritats de l’organització són els joves, i d’aquí que s’impulsi el projecte Y4 Green ERF.

 

FER UN COMENTARI