El 2023, any d’efemèrides rellevants per al Club d’Esports Vendrell

0
174

Enguany, el Club d’Esports Vendrell commemora el 110è aniversari de la seva fundació (1913), el 100è aniversari del segon camp de futbol (1923), el 90è aniversari de la pavimentació del velòdrom, la creació de les seccions de bàsquet i de tenis (1933) i el 50è aniversari de la pista del pavelló i les noves pistes de tenis (1973).

El 1913, un grup d’entusiastes de l’esport va fundar una entitat per fomentar l’activitat física a l’aire lliure i les excursions. El 20 d’abril d’aquell any es va celebrar la primera reunió general de socis per a l’elecció de la primera junta directiva que fou presidida per Francesc Badia Badell. Aleshores, l’entitat tenia tres seccions: ciclisme, futbol i tir de colom. L’atractiu de les activitats que oferia fou tal, que ben aviat es van assolir els 200 socis. Amb tot, fins al mes de setembre de 1916 no es van admetre els menors de 16 anys.

A poc a poc es van anar ampliant les seccions i hi van tenir cabuda també activitats culturals i lúdiques, que ràpidament gaudiren d’una molt bona acollida no només al Vendrell, sinó també per tota la comarca del Baix Penedès. En aquesta etapa es va arrendar un terreny de la partida la Muntanyeta, propietat d’Otó Ferrer Nin, per fer-hi una pista i un camp d’esports. El club, doncs, a banda d’organitzar actes esportius (curses, excursions, partits), també s’implicà en esdeveniments socials i festius, com la primera revetlla de Sant Joan celebrada al seu camp de futbol el 1916. Cal destacar que el 1915 Pau Casals convidà l’entitat a la inauguració de la seva pista de tenis a la casa de la platja de Sant Salvador.

Una altra data rellevant en la història del Club és el 18 de gener de 1923, quan s’escollí una nova junta, presidida per Josep Mumbrú Reig, que tingué l’ambiciós projecte d’arrendar un altre terreny per construir-hi un nou camp d’esport que fos reglamentari, de manera que es poguessin celebrar campionats. El solar, propietat de Joan Ferrer Nin, ocupava una superfície de 12.480 m2 i anava paral·lel a l’actual carrer de Colom, a uns 90 metres al nord de la línia ferroviària.

Aquest nou camp de futbol, anomenat Estadi vendrellenc, es va inaugurar el 24 de juny de 1923. Un any més tard, el 1924, el Club comprà més terrenys per ampliar-lo.

Una altra de les efemèrides importants del Club d’Esports Vendrell d’enguany és la pavimentació del velòdrom, inaugurada el 28 de maig de 1933, que es va considerar que era necessària per obtenir més seguretat i més velocitat en les competicions. Val a dir que aquest velòdrom s’havia inaugurat el 19 de març de 1927, després de tres anys de molts esforços econòmics i humans.

La quarta i cinquena efemèrides corresponen a la creació de dues noves seccions (tenis i bàsquet), que va anar acompanyada de la construcció de les pistes reglamentàries corresponents, inaugurades el 26 de juliol de 1933, en plena festa major.

Totes aquestes commemoracions palesen l’esforç econòmic que han fet els socis del Club d’Esports Vendrell al llarg de la seva història per millorar les seves instal·lacions i afavorir la pràctica adient de l’esport. Les entitats esportives centenàries com el Club d’Esports Vendrell posen de manifest la importància que han tingut en el teixit associatiu i esportiu dels pobles, tot convertint-se en un element de cohesió social rellevant.

Per això, la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, d’acord amb el Consell Internacional d’Arxius, està desenvolupant el projecte “Fem Esport, Fem Arxiu”, al qual l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès està adherit, per preservar i difondre els fons documentals de les entitats esportives i fer valdre el seu paper en la dinàmica social dels pobles i les ciutats.

FER UN COMENTARI