El Garraf és la comarca que ha perdut més llocs de treball de la vegueria

0
359
FEGP

La crisi econòmica que ha derivat de la pandèmia sanitària de la covid-19 ha fet estralls arreu del territori; també a la vegueria. Aquest matí la Federació Empresarial Gran Penedès ha presentat les conclusions de l’informe de conjuntura econòmica del primer semestre d’enguany, a partir d’una roda de premsa presencial i virtual.

La pandèmia ha suposat una davallada sense precedents del Producte Interior Brut, sobretot perquè no s’ha pogut desenvolupar la temporada turística amb normalitat. A diferència d’altres crisis, però, en aquesta s’ha trencat la relació entre la caiguda del PIB i l’ocupació: encara que s’hagin perdut molts llocs de treball (al voltant d’un 5%) l’ocupació s’ha pogut sostenir més a partir de l’aplicació dels ERTOs, que han suposat un estalvi de milions d’euros.

Pel què fa a la comarca del Garraf, el context d’aquest primer semestre ha tingut uns efectes molt negatius en l’economia. Així, el Garraf és la comarca de la vegueria Penedès que ha perdut més llocs de treball, patint un 7,9% de pèrdues que la situa com a 34ena comarca catalana amb més reducció d’ocupació. Durant aquests primers sis mesos del 2020, quasi 3.000 persones s’han quedat sense feina i actualment el nombre d’ocupats és de 34.294 persones, la xifra més baixa des d’inicis del 2016.

La destrucció d’ocupació actual és similar a la que ja es va patir durant la crisi del 2008, però no ha arribat a aquells extrems per les aplicacions dels ERTO i a inicis del segon trimestre s’ha pogut observar un repunt positiu. Malgrat això, la taxa d’atur ha augmentat ara se situa en un 15,2%: actualment hi ha més de 10.000 persones inscrites.

En aquest sentit, els sectors de serveis de mercat i hoteleria són els que més atur acumulen: els àmbits de comerç i hoteleria suposen el 76,4% de les pèrdues dels llocs de treball, que supera amb escreix la mitja a la resta de Catalunya, del 46,1%. Això es deu a la dependència del turisme dels municipis garrafencs, cosa que l’ha fet especialment vulnerable aquests mesos de pandèmia.

El creixement de la indústria alimentària, de la indústria tèxtil i de la indústria manufacturera només ha compensat parcialment les pèrdues d’ocupació a la resta de sectors.

FER UN COMENTARI