El reaprofitament de menús escolars a Vilanova permet oferir 100 àpats setmanals a l’Espai Sopem

0
328

Cinc escoles de Vilanova (Sant Bonavetura, Canigó, Volerany, Ítaca i Arjau), dues de Ribes (Parellades i Riera) i una de Cubelles (Maricel) col·laboren aquest 2021 en el projecte de reaprofitament dels menús escolars que es va iniciar l’any 2018 a través de l’Economat de Vilanova, amb un conveni de col·laboració amb les empreses que gestionen els menjadors d’aquests centres. També hi participen, donant els seus excedents, la Plataforma centre multiserveis de Vilanova i el centre d’acollida Abraham de Vilafranca. Es tracta d’una iniciativa que té per objectiu lluitar contra el malbaratament alimentari i oferir menjar cuinat a qui més ho necessita, en aquest cas els usuaris de l’Espai Sopem.

L’excedent de menjar cuinat es conserva en carmanyoles de doble ració, congelades i correctament etiquetades a la cuina de les escoles seguint un protocol de seguretat alimentària. Les carmanyoles són recollides per la furgoneta de l’Economat, on s’emmagatzemen. I finalment en fa ús l’Espai Sopem, un recurs gestionat per l’associació Grupo 5/14, entitat que neix de l’Església Cristiana del Garraf.

Aquest servei s’ofereix al centre cívic La Geltrú, els dilluns, dimecres i dijous, i actualment reparteix al voltant de 100-120 menús setmanals. A banda d’un lloc on sopar menjar calent, Espai Sopem vol ser també un espai d’acollida, de vincle, de relació i de companyia, tot i que actualment, a causa de la pandèmia, ha hagut d’adaptar el format oferint menjars per emportar, fet que també ha permès arribar a més persones.

El regidor d’Acció Social de Vilanova, Jaume Aliaga, explica que aquest “és un molt bon exemple de l’economia circular, que està tan de moda. Fa un temps aquest menjar acabava a les escombraries, i ara, gràcies a les empreses que gestionen els serveis de menjador escolar, aquest sobrant que s’ha cuinat i que no se serveix, es pot conservar i utilitzar per a les persones que ho necessiten”.

L’Economat de Vilanova, gestionada per Càritas, és qui centralitza el servei de distribució d’aliments i de menjar cuinat a persones que ho necessiten a tota la ciutat. De fet, tal i com explica Antoni Marrugat, coordinador de Càritas Vilanova, a banda de l’Espai Sopem, s’abasteixen altres iniciatives com l’esmorzar Cafè Caliu de l’associació Alè i els berenars dels centres oberts i del servei de reforç escolar.

L’Economat en xifres
L’any 2020 L’Economat va lliurar més de 500 carmanyoles amb aquest sistema de reaprofitament d’excedents de menjar cuinat. Pel que fa als aliments provinents de minves de botigues i supermercats, l’Economat recull més de 20 tones anualment.

Durant el mateix exercici 2020, l’Economat va atendre 1.126 famílies, el que suposa 2.973 persones, de les quals 1.121 són menors. Cal tenir en compte que el 54% de les famílies ateses necessiten ajut de l’Economat durant més de dos anys.

FER UN COMENTARI