ERC dissol el grup municipal de Sant Pere de Ribes després d’expulsar-ne els dos regidors

0
517
ACN.- Esquerra ha donat per dissolt el grup municipal a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes després d’haver expulsat els dos regidors que representaven la formació, Xavier Pascual i Jaume Torres. ERC els ha fet fora per haver incomplert diverses directrius internes. En el cas de Pascual, li retreuen no haver entregat l’acta de regidor que li reclamen des de l’abril, quan li van demanar que abandonés el grup junt amb la regidora que aleshores també representava ERC per disputes entre els dos. Ella va renunciar a l’acta, però Pascual s’hi va negar. Pel que fa a Torras, ell va substituir la regidora dimissionària com a número 3 de la candidatura, però el partit demanava que la plaça fos per al número 7 de la llista.

En el marc d’aquest cos a cos de Pascual i Torras amb ERC, a finals de juny l’Executiva Nacional va obrir-los un expedient disciplinari a cadascun. La investigació es va tancar a principis d’octubre, quan la Comissió de Garanties va acordar expulsar-los del partit. Una mesura que Pascual i Torras van recórrer, sense èxit: a principis de novembre el Consell Nacional va donar l’expulsió per ferma.

ERC ha comunicat ara a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes quina és la situació dels dos regidors, detallant que “l’expulsió de militància els invalida de forma clara per seguir ostentant la representació al consistori”, segons recull la documentació a la qual ha tingut accés l’ACN.

Així, Esquerra ha demanat a l’Ajuntament que consideri Pascual i Torras com a regidors no adscrits i doni el grup municipal per dissolt, un formalisme que s’ha fet efectiu al ple d’aquest dimarts. Els dos regidors expulsats critiquen la mesura, posen en dubte els motius d’expulsió i acusen l’executiva comarcal de” perseguir-los” i dirigir una conxorxa” contra ells “per haver tingut opinions diferents”.

Després de l’expulsió, tots dos seguiran al consistori com a regidors no adscrits, si bé preveuen denunciar ERC als jutjats a través d’un recurs contenciós administratiu. “Ens volem defensar com sigui”, insisteixen, mentre asseguren que l’expulsió és irregular perquè estaria vulnerant els estatuts del partit.

De l’Ajuntament als tribunals
El periple a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes té, al mateix temps, dues derivades als tribunals. Per una banda, un jutge de Vilanova i la Geltrú ha obert una causa contra la regidora que va dimitir a la primavera, Lucrècia Ballvé, a qui investiga per apropiació indeguda, falsedat documental i usurpació d’identitat.

El cas neix d’una denúncia de Pascual i Torras, que van acusar Ballvé d’haver retirat 12.000 euros del compte corrent del grup municipal quan ja no era representant d’ERC a l’Ajuntament. Segons va poder saber l’ACN, li ho va ordenar l’Executiva Nacional del partit, que volia custodiar els diners “a l’espera de posar ordre” en les disputes del grup municipal. Actualment, però, el grup municipal ja ha recuperat els 12.000 euros.

D’altra banda, aquesta setmana el regidor Francesc Xavier Pascual ha presentat una denúncia al TSJC contra el secretari d’estratègia municipal de l’Executiva Nacional d’ERC, Marc Sanglas, a qui acusa d’un delicte de coaccions. La denúncia ha estat presentada al Tribunal Superior de Justícia perquè Sangla és diputat al Parlament i, per tant, aforat.

Dimiteix l’executiva d’ERC a Canyelles
De forma simultània al conflicte a Sant Pere de Ribes, aquesta setmana ha dimitit tota l’executiva local de Canyelles, també al Garraf. Els cinc membres que encapçalaven el partit asseguren que s’han sentit “bloquejats” per la direcció comarcal. Segons els dimissionaris, la mala maror amb els responsables territorials va començar en el moment que la formació no va obtenir representació a les últimes eleccions municipals. “Ens ho van fer pagar”, lamenten, tot assegurant que durant l’últim any s’han sentit sistemàticament “qüestionats”.

FER UN COMENTARI