Els grups parlamentaris d’ERC i En Comú Podem s’han quedat sols defensant la retirada del projecte del Pla Director Urbanístic Sant Marçal-Cal Vies al Parlament de Catalunya. Avui la proposta de resolució ha estat debatuda en la comissió de Territori del Parlament i dels quatre punts que es presentava només se n’han aprovat dos per unanimitat (els relatius a la participació de la ciutadania en l’elaboració del Pla Territorial Parcial de la vegueria Penedès i el de començar a treballar sobre els criteris d’un model centrat en la Regió Agroalimentària del Penedès en el marc del Pla Territorial). Els dos primers punts, en els quals es demanava la retirada del projecte i l’aplicació d’una moratòria a tot el territori de la vegueria, a tots els plans i projectes que puguin alterar les futures decisions del debat de la ciutadania del territori sobre el Pla Territorial Parcial del Penedès, han decaigut en comptar només amb els sis vots favorables d’ERC i En Comú Podem. Junts per Catalunya, PSC i Ciutadans hi han votat en contra, mentre que la CUP no ha assistit a la Comissió.

Des d’En Comú Podem el diputat David Cid ha defensat la necessitat d’optar per un model més sostenible, harmònic i coherent pel Penedès centrat en la cultura vitivinícola i ha insistit que cal debatre primer el Pla Territorial Parcial i el Catàleg del Paisatge. Per la seva banda la diputada republicana Lluïsa Llop (ERC) ha manifestat el total desacord del seu grup per la manera com “es vol imposar la visió del Penedès com a territori logístic sense haver desenvolupat abans el Pla Territorial Parcial” i ha puntualitzat que ERC va presentar una esmena a la proposta, que no ha tirat endavant, per demanar que de la moratòria en quedessin exemptes les modificacions puntuals de planejament que afectessin només a un municipi i que no suposessin cap afectació substancial al model per al territori. Malgrat això, ha anunciat que votarien a favor de tota la resolució.

Des del PSC Jordi Terrades ha apuntat que no comparteix el debat al voltant de les plataformes logístiques “ni les retòriques del consens en què sovint s’amaga la voluntat d’aturar el projecte”. El diputat de C’s, Sergio Sanz, s’ha mostrat favorable al polígon i ha subratllat que pot ser una oportunitat per descongestionar les metropolis de Barcelona i Tarragona i crear a la vegada ocupació. Per la seva banda, el popular Santi Rodríguez ha apuntat que la indústria logística no és incompatible amb la vitivinícola i que el nou polígon generaria llocs de treball.

El diputat Eugeni Campdepadrós, de Junts per Catalunya, s’ha mostrat taxatiu: “no compartim en absolut els dos primers punts de la moció que parlen de retirar el projecte i aplicar una moratòria a tots els plans de la vegueria de forma indiscriminada”. Campdepadrós ha ressaltat que la indústria logística no és incompatible amb la indústria vitivinícola i que el polígon de Sant Marçal-Cal Vies podria ajudar a equilibrar el territori: “hem d’abandonar la cultura del no a tot davant de qualsevol instal·lació de tipus econòmic, evidentment tenint sempre en compte el compliment estricte de la normativa, la preservació del paisatge i la cura mediambiental”, ha conclòs.

FER UN COMENTARI