I Festival Literari Castell de Canyelles

0
197

Tot va començar amb la presentació a Canyelles d’una novel·la policíaca de Núria Queraltó, Et diran que és l’atzar, el març del 2019. Coincidia amb l’any que em van escollir com a autora de la Trobada Comarcal de Clubs de Lectura, i jo anava amunt i avall presentant també la meva darrera policíaca, La segona mort de Lorenzo Contini. Només m’anava bé un diumenge al matí, i així ho vam fer. Va ser un “cop de foudre”, que diuen en francès, un amor a primera vista. La Rosa Huguet, l’alcaldessa, ens esperava a l’entrada del castell de Canyelles, plena de gom a gom. La presentació va ser entranyable, la Núria Queraltó, una autora culta i propera. Ens van rebre amb un ram de flors, ens van obsequiar amb un plat de vidre fet per alumnes de L’Artífex, l’escola d’artesania, i vam degustar un pica pica excel·lent, amb cava rosat i canapès, a la sortida del castell.

Però, a més, la Rosa Huguet em va proposar d’organitzar un concurs literari a Canyelles, en el marc d’un Festival que aplegués autors i autores, concursants i públic en general. I vam posar fil a l’agulla. Com que ja hi havia el Cubelles Noir i molts festivals de gènere negre, vam decidir que el nostre unís la gràcia del gènere d’intriga i criminal amb un segell propi, de to històric, aprofitant la presència del castell de Canyelles. Amb el Grup de Patrimoni Cultural vam anar celebrant reunions i trobades que, malgrat l’aparició de la covid-19 i tot el que va provocar la pandèmia, van donar fruit en una convocatòria literària que finalment ha cristal·litzat en 31 originals.

Optimistes, vam preparar una taula rodona per a l’1 de novembre amb el periodista Sebastià d’Arbó, l’escriptora Núria Queraltó, l’especialista en festivals de gènere negre i col·laboradora del Cubelles Noir, Charo González, i jo mateixa com a escriptora i responsable literària del Festival. Després vindria el lliurament de premis, als jardins del Castell, amb tast de cava, música en viu de la banda Rail Band i un jingle compost especialment per a nosaltres… I, un altre cop, la pandèmia ens ha obligat a passar-ho tot al format virtual, actuació musical inclosa, tret de la posterior trobada amb els guanyadors, on es lliurarà el guardó i una escultura d’en Francesc Barceló. El primer és la salut, però també la cultura, i, en el nostre cas, la voluntat de crear un imaginari literari que ens faci conèixer i apreciar allò que tenim a prop. Us convidem a seguir-nos on line i a participar l’any vinent en el II Festival Literari Castell de Canyelles, esperem que ja en millors circumstàncies!

FER UN COMENTARI