La CUP sortirà del govern de Vilanova al juliol si no hi ha canvis profunds

0
1533
El 29 de juliol de 2019 es va firmar a la Casa Olivella el pacte de govern tripartit, que ara penja d’un fil.

Dos anys després d’entrar per primera vegada al govern de l’Ajuntament de Vilanova, la CUP en fa un balanç molt crític que podria abocar la institució a la primera crisi de govern de la legislatura: si en els propers dos mesos no han canviat les dinàmiques de govern, l’assemblea n’ordenarà la sortida de Capgirem Vilanova-CUP i el govern d’ERC-JxV quedaria en minoria.

Així es va aprovar en l’assemblea oberta de la CUP celebrada el 14 de març per fer valoració política d’aquests primers dos anys de govern. Allà, un grup de militants hi va presentar un document molt crític amb l’acció institucional actual i va plantejar un seguit de mesures de xoc que es consideraven indispensables per seguir formant part de l’equip de govern. El termini perquè se’n veiés el resultat era de quatre mesos, és a dir, no més enllà del mes de juliol, quan farà dos anys justos que són a govern. El document va ser aprovat amb una àmplia majoria de vots. Aquest diumenge a les 8 de la tarda a l’escola de música es farà una nova assemblea de seguiment de la tasca duta a terme des del Consistori des de l’assemblea de fa dos mesos.

Els crítics de la CUP han posat en relleu que hi ha una “tendència al burocratisme, una falta de transparència i comunicació orgànica” que s’han fet visibles en la dimissió d’una de les tres regidores de la CUP, així com amb la pèrdua de militants i de simpatitzants. La crítica no se centra només en els tres càrrecs institucionals de la Candidatura, sinó també en la “inacció de regidories que no depenen de nosaltres”, de les quals en són “corresponsables”.

La militància cupaire constata que la pandèmia “està fent pagar encara més la crisi al poble treballador” i que “hi ha problemes profunds que tendeixen a agreujar-se i que no es poden tapar contraposant un llistat de mesures municipals aconseguides o en vies d’aconseguir-se”.

En paral·lel, el document aprovat es lamenta que “s’ha trencat la dialèctica d’un peu al carrer, l’altre a les institucions” i que cal que la via institucional esperoni les lluites de carrer i els faci d’altaveu.

Entre les mesures urgents que l’assemblea planteja a les seves tres regidories per no sortir del govern local hi ha que la Policia Local deixi de bloquejar les xarxes socials de plataformes i moviments ciutadans; restringir el trànsit al voltant de les escoles en l’horari d’entrada i sortida; blindar les activitats culturals organitzades per les entitats; exempció de taxes municipals per a entitats i associacions no lucratives o d’economia social i solidària; i un seguit de mesures en polítiques d’habitatge, com augmentar el parc públic comprar pisos de protecció oficial per valor d’un milió d’euros, disposar d’un cens de pisos buits i fer públiques les sancions imposades a grans tenidors, entre altres.

FER UN COMENTARI