La CUP de Cunit denuncia la compra de pistoles taser per la policia local

1
618
Els agents de la policia disposen d'una càmera que enregistra les actuacions. // AJUNTAMENT DE CUNIT

Aquest dilluns la CUP de Cunit ha denunciat l’adquisició de tres pistoles taser per part de l’Ajuntament, amb l’objectiu de destinar les armes als agents de la policia local.

Segons el partit municipal, l’Ajuntament “ha tirat pel dret” i ha comprat aquestes pistoles que “poden causar la mort tant a col·lectius de risc com a persones sanes”. Les pistoles taser poden provocar descàrregues elèctriques de 50.000 volts que afecten directament al sistema nerviós muscular, provocant dolor i immobilitzant una persona.

A causa de les fortes descàrregues, d’alguna situació de conflicte en la necessitat o no de l’ús d’aquestes armes i també perquè en alguns casos la descàrrega d’aquest tipus d’arma ha causat la mort, col·lectius per la defensa dels drets humans com Irídia denuncien l’ús de les pistoles taser com una vulneració de drets i recorden que quan s’utilitza una d’aquestes pistoles “es desconeixen les circumstàncies de salut de la persona contra qui s’aplica”. En aquest sentit, des de la CUP de Cunit apunten que aquestes armes són especialment letals per a persones embarassades, per aquelles que pateixen algun trastorn de salut mental, persones que pateixen alguna cardiopatia, joves menors d’edat i persones que es troben sota els efectes de substàncies estupefaents, entre altres.

Un element dissuasiu

Des de l’Ajuntament de Cunit expliquen que aquestes armes s’han adquirit per “garantir la seguretat dels agents” i asseguren que els policies que les portin van equipats amb una càmera per gravar les actuacions. El regidor de Seguretat Ciutadana, Xavi Lorenzo, explicava a aquest setmanari que els agents de la policia local que duen aquestes armes “han rebut un curs de formació i estan titulats per dur-les, i a més disposen d’una càmera en línia que enregistra les actuacions i des del moment en què es desenfunda una taser recupera els minuts previs”.

Lorenzo reconeix que les pistoles taser han suposat “problemes” quan s’han descarregat contra persones amb alguna situació de risc, però assegurava que aquest tipus d’arma s’utilitza en molt poques ocasions i té essencialment una funció dissuasiva: “abans que es produeixi una descàrrega s’activa un soroll i un punt vermell que avisa i ja actua com a element dissuasori, sense haver de disparar. Cunit és un poble tranquil, però els nostres agents només disposen de les porres extensibles i l’arma de foc, i les taser serien un element que es pugui utilitzar entremig, en casos de baralles o avalots, per exemple, eliminant els riscos a tercers que suposaria l’ús de les armes de foc”.

La policia local de Cunit disposa d’aquests dispositius electrònics de control des del passat mes de febrer però es van incorporar al servei el 17 d’abril, i de moment no les han utilitzat. L’Ajuntament apunta que “es dona compliment a la Resolució INT/2789/2018 per la qual s’aprova i es dona publicitat al Protocol d’ús dels dispositius conductors d’energia per part dels membres dels cossos de les policies locals de Catalunya”. En aquest sentit, els casos en què un agent pot fer ús d’aquests dispositius queden recollits en una normativa.

El 2016 un home de 39 anys va morir d’un infart després que diversos agents dels Mossos i de la policia local de Cunit l’immobilitzessin i, segons familiars de la víctima, l’asfixiessin. En aquell moment es va obrir el debat de permetre pistoles taser als cossos policials, encara que metges forenses i diverses entitats implicades en la defensa dels drets humans asseguressin que el seu ús pot tenir conseqüències mortals.

1 COMENTARI

  1. Si l’autor de l’article estigués mínimament informat, s’adonaria de la quantitat de begenades que ha escrit. Les pistoles Taser, són al món des de 1974, a Espanya des de l’any 2005, no n’hi ha una sola mort a món que sigui certificada( consulteu l’informe del IML de Màlaga), científicament per l’ús del Taser ( actualment hi ha més d’un mil.lió a Europa).
    No es pot enganyar als lectors amb informació, falsa, enganyosa i plena de despropósits, és uma obligació moral, legal i deontológica del periodista i el diari.
    Quant a l’ús, extremadament fiscalitzat, s’ajusta a protocols de recomanació i referència del Parlament de Catalunya, de rigor processal i el més important, declarada, arma no letal de seguretat mèdica ( no causa mort i es pot aplicar a persones que tenen marca passos- els desfibril.ladors treballen amb intensitats superiors als 350a i el Taser, només aplica 0,036ma).
    Finalment, els agents de Policies locals de Catalunya, fan la formació no només de l’ús i forma del dispostiu electrònic de control, sino de el DEA (desfibril.lador), assistència sanitària inmediata i la càmera.
    I ja sabem que Irídia, té gent amb bons propòsits, però ni tots ni molt menys amb arguments científics, jurídics i sense neutralitat.

FER UN COMENTARI