La dieta vegana en la infància

0
348

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Cada vegada són més les persones que han optat per seguir el model de dieta vegetariana i, en conseqüència, també l’adopten els seus fills. Però, poden els infants seguir una dieta vegana? Què cal tenir en compte per assegurar que mengen tots els nutrients necessaris? A continuació t’ho expliquem i ens fixem en les recomanacions dels experts.

Què inclou una alimentació vegana?

L’alimentació vegetariana es basa en el consum d’hortalisses i verdura, fruita, llegums i derivats, cereals i derivats, tubercles (patata, moniato…), llavors, fruita seca, olis i greixos vegetals i exclou, en major o menor grau, els aliments d’origen animal. Hi ha diferents patrons d’alimentació vegetariana i totes tenen en comú l’exclusió de les carns i els peixos, així doncs podem diferenciar:

Ovo/lacto-vegetarià: inclou ous i/o productes làctics.

Vegetarià estricte o vegà: exclou qualsevol aliment d’origen animal, com els ous o la llet i, fins i tot, la mel.

És recomanable seguir una alimentació vegana durant la infància?

Els experts diuen que quan s’opta per aquest tipus de dieta s’ha de garantir una ingesta adequada de nutrients, ja que les conseqüències de no rebre’ls poden ser greus. Una dieta vegetariana ben planificada pot ser apropiada per a totes les edats, però cal tenir en compte algunes consideracions perquè no hi hagi dèficit de determinats nutrients:

Proteïnes: Les necessitats de proteïnes es poden cobrir amb els llegums i derivats (tofu, tempeh), pseudocereals (amarant, blat sarraí i quinoa), fruita seca i llegums. Un truc per millorar la qualitat de proteïna és barrejar aquests aliments amb cereals.

Ferro: Respecte a aquest mineral, tot i que el trobem en molts aliments vegetals, no té la mateixa absorció que la que té el ferro en el peix i la carn, així doncs per millorar-ne l’absorció, és important incorporar aliments rics en vitamina C.

Iode: És un element clau en el creixement. Fonts vegetals de iode serien: la sal iodada o les algues, però aquestes poden ser font també d’elements nocius com l’arsènic i, per tant, s’ha d’anar amb cura en lactants i infants.

Calci: Un element amb un paper determinant en el desenvolupament ossi. En el cas de
prendre begudes vegetals, han de ser enriquides amb calci, i triar aquells vegetals que tenen una bona absorció de calci (la col, el bròcoli, la ruca i créixens).

Omega-3: Són un grup d’àcids grassos que es troben en el peix, l’oli de gira-sol, la soja, la fruita seca i les llavors, però alguns d’ells, com són el EPA i el DHA, tot i estar dins del grup dels omega-3, només es troben en els peixos i cal assegurar-ne la ingesta pel paper tan rellevant que tenen tant a nivell cognitiu com a nivell cardiovascular.

Vitamina B12: No es troba en aliments d’origen vegetal, però sí que la podem trobar en aliments fermentats. Són imprescindibles els complements de vitamina B12 oral per a totes les persones vegetarianes i veganes.

Per tant, la resposta és sí, els infants poden optar per una alimentació vegana, sempre que sigui una dieta ben planificada i on es tinguin en compte les consideracions anteriors.

FER UN COMENTARI