El nou president del Consell Regulador del Cava, Javier Pagès, ha anunciat i explicat aquesta mateixa tarda un dels principals projectes del seu mandat: maximitzar la qualitat del producte. Per això ha anunciat que la DO Cava modificarà la normativa d’elaboració dels productes, amb un enduriment dels requisits per a fer caves Premium –Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat- i una flexibilització de les normes dels caves Bàsics. Entre les novetats, la normativa per a elaborar caves Premium diferenciarà les zones de procedència i, a mig termini, inclourà també subzones. Amb aquest canvi, entre altres, el Consell Regulador espera seduir els set cavistes agrupats sota la marca col·lectiva Corpinnat, fundada a l’abril per distingir la qualitat i singularitat dels escumosos del Penedès.

Pagès també s’ha fixat com a objectiu “reforçar la cohesió del sector, per competir més i millor i fer que el cava sigui més fort”. És amb aquesta finalitat que el president de la DO Cava ha anunciat l’aposta del Consell Regulador per modificar la normativa del procés d’elaboració, amb previsió de marcar més la diferència entre els productes Premium i els bàsics.

La nova regulació per als caves Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat afecta, a grans trets, als criteris relacionats amb la criança –tot i que no es modifiquen els mesos mínims-, a l’extracció de mostos i a l’explotació de la vinya. Respecte aquesta última qüestió, per exemple, s’exigirà que la vinya es dediqui exclusivament a l’elaboració del cava, impedint que es destini raïm per a vi tranquil.

Al mateix temps, s’introduirà la zonificació per a distingir el lloc de procedència del producte, amb previsió d’acabar especificant també algunes subzones, “sempre i quan siguin significatives”, ha puntualitzat Javier Pagès, que ha assegurat que els canvis volen fixar més “exigència” per a “marcar la qualitat”.

Acostament a Corpinnat

L’enduriment de la regulació dels Premium i la introducció de les zones és, al mateix temps, una estratègia d’acostament als elaboradors de Corpinnat, segons ha reconegut el president de la DO Cava, que ha recordat que aquesta marca col·lectiva agrupa set elaboradors que s’han organitzat de forma independent fixant uns criteris propis per distingir la qualitat dels escumosos del Penedès.

Tot i que el projecte va arrencar a l’abril, encara no han comercialitzat cap ampolla de cava amb el seu segell. Un dels motius que han provocat el bloqueig dels productes etiquetats com a Corpinnat són les discrepàncies amb la DO Cava en alguns aspectes com les zones diferenciades, que la normativa actual no reconeix i, per tant, el Consell Regulador no autoritza que es venguin com a ‘cava’.

Amb el canvi de regulació, però, Javier Pagès confia que aquests elaboradors se sentiran còmodes. “Dins el sector, ells són un número petit d’empresaris, però això no vol dir que no siguin molt volguts”, ha afirmat, mostrant-se esperançat a arribar a una entesa. Amb tot, Pagès també ha advertit que si la nova normativa no els satisfà i persisteixen en tenir una regulació pròpia, els elaboradors de Corpinnat no podran comercialitzar els seus productes com a ‘cava’.

La normativa dels caves Bàsics, més “flexible”

D’altra banda, els canvis que ha impulsat la nova presidència del Consell Regulador també afecten els productes Bàsics, elaborats amb menys mesos de criança. En aquest cas, Javier Pagès ha assegurat que es tracta de “flexibilitzar” la normativa, eixamplant la diferència respecte els caves de més categoria.

Tant els canvis en l’elaboració de caves Bàsics com els nous requisits dels Premium ja han estat aprovats inicialment pel ple de la DO Cava, i durant els propers mesos es procedirà a l’aprovació definitiva. La previsió de Javier Pagès és que la nova regulació estigui vigent de cara a la verema del 2019, amb intenció que les primeres ampolles arribin al mercat aproximadament el 2021.

FER UN COMENTARI