La Generalitat de Catalunya està disposada a posar diners públics a Saint Gobain per tal d’allargar uns mesos l’activitat de Glass. “Ja hem notificat a l’empresa que podem posar uns recursos sobre la taula per evitar que el 7 d’octubre tanqui i quedin 122 treballadors sense feina”, anunciava el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, després de reunir-se durant més de tres hores amb el comitè d’empresa de Saint Gobain, amb la presència dels alcaldes de l’Arboç i Banyeres i el Delegat de la Generalitat al Penedès. Segons Tremosa, aquesta injecció de diners és assumible per les arques públiques: “Estem parlant de pocs milions d’euros, d’un dígit.  No és una xifra desorbitada i des del govern pensem que si podem allargar la vida de l’empresa uns mesos, la conjuntura econòmica i sanitària actual pot canviar”, apuntava.

Pel conseller d’Empresa, guanyar uns mesos o un any pot ser vital per Glass, ja que, a banda de la renovació del forn la multinacional al·lega també que hi ha sobreproducció per tancar: “No els hem demanat que afrontin la despesa de fer nou el forn, perquè això podríem mirar de fer-ho entrar en el fons europeu de recuperació. Des de la Generalitat farem l’esforç que faci falta per guanyar aquests mesos, tot esperant que la situació sanitària millori i, en conseqüència, l’economia remunti”. A més, paral·lelament durant aquest temps la Generalitat preveu treballar en un pla de reindustrialització que posarà l’accent a la comarca: “La situació al Baix Penedès és extraordinàriament greu i que és prioritària des del punt de vista de política industrial”, anunciava.

Durant la reunió el conseller va trucar a la direcció de l’empresa i va fer-los arribar també la demanda de flexibilitzar el termini de negociació de l’ERTO. Com a contraprestació, els treballadors es comprometrien a desbloquejar el bloqueig del polígon de Bellvei. Davant d’aquesta demanda, l’empresa va accedir a estudiar la proposta i a donar una resposta en el termini de 24 hores.

Al marge d’aquestes propostes impulsades per la Generalitat, diferents eurodiputats catalans estan preparant una pregunta a la Comissió Europea (d’obligatòria resposta) perquè el grup Saint Gobain sigui investigat en tota la UE per tal que efectivament compleixi amb la normativa mediambiental en tots els estats membres, ja que els treballadors sospiten que la deslocalització es fa en països europeus on aquest compliment de la normativa mediambiental és molt més lax.

 

FER UN COMENTARI