La importància d’una alimentació saludable en la prevenció del càncer

0
423

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen 

Coincidint amb el dia mundial contra el càncer, que es va celebrar el dia 4 de febrer, és interessant recordar que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta malaltia és la segona causa de mort en els països desenvolupats i s’estima que la dieta és la causant almenys d’un 30% dels casos. Tal com apunta l’OMS, són molts els factors que tenen un paper actiu en aquesta malaltia, com el tabac, l’alcohol, l’exposició a contaminats, però també hi ha altres elements que juguen un paper clau en la prevenció, com són una alimentació saludable, que sigui rica en hortalisses i tubercles, llegums, cereals integrals, fruita seca i fruita.

Tots aquests aliments tenen en comú certes característiques: són rics en fibra, pobres en greixos saturats i sal i, a més, tenen com a valor afegit que són rics en fotoquímics, uns compostos químics que es troben de manera natural a les plantes i als quals, alguns, se’ls atribueix una activitat antioxidant i un cert paper protector en determinats càncers.

En aquest sentit, des d’Ametller Origen, coincidint amb aquest dia mundial, ens hem sumat a la iniciativa “La compra de la teva vida” de l’Associació Espanyola contra el Càncer, una campanya amb la qual hem recaptat més de 30.000 euros, per dedicar-los a la investigació d’aquesta malaltia. Amb aquesta acció, també volem conscienciar sobre la importància de seguir un estil de vida saludable com a arma de prevenció.

El paper de les fruites i hortalisses

Alguns estudis han posat de manifest que hi ha una associació entre el consum de determinats vegetals, com les cols o el bròquil, i la reducció del risc de patir un càncer gastrointestinal. Altres han observat que el consum de fruites i verdures, especialment de fulla verda, té un paper protector i està associat a un menor risc de patir càncer de pulmó. Si bé és cert que aquests i altres estudis no són concloents, en tot hi ha una relació inversa entre el consum de fruites i hortalisses i altres aliments vegetals, i una menor incidència del càncer, i això es deu al fet que els antioxidants que contenen actuen eliminant substàncies que poden danyar les nostres cèl·lules.

FER UN COMENTARI