La protecció d’espècies rapinyaires del territori on s’implementarà l’Agroparc Penedès

0
417

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per Ignasi Grau Roca, enginyer agrònom d’IGREMAP

Un dels punts clau que l’equip multidisciplinari que formem part de l’Agroparc Penedès hem treballat de manera proactiva, durant aquests últims anys, és cada un dels aspectes que poden incidir en l’hàbitat de l’àliga cuabarrada i altres espècies de la zona, per afavorir la convivència d’una agricultura tecnificada sense malmetre la fauna i la flora existents.

L’Agroparc es troba en el territori de caça de dues parelles d’àliga cuabarrada que tenen un niu prop de Capellades i un segon més a prop de Gelida, concretament a la serra d’Ordal. Aquesta espècie selecciona positivament les cobertes més freqüents a l’àmbit, concretament les brolles i els prats mediterranis, els fruiters de secà i les vinyes.

En la proposta de l’Agroparc treballem en tres aspectes que són claus per afavorir els hàbitats d’aquestes espècies. Per un costat, promovem una tipologia de conreus seleccionada positivament per l’àliga cuabarrada, incrementant la proporció de fruiters de secà respecte de la vinya actual i introduint el guaret o els matollars mantinguts amb control mecànic de la vegetació en espais interiors de la finca, lluny de les zones amb els usos més intensius.

En segon lloc, recuperarem hàbitats propis de l’àliga cuabarrada. Concretament, proposem un mínim de 20 hectàrees de recuperació de sòls agrícoles emboscats en els últims decennis. La seva situació d’orla del fons del torrent i, a més, el fet que estiguin situats tan lluny com sigui possible de les zones amb una major intensitat d’ús, els fa especialment indicats.

A més, es limitarà l’increment de la intensitat de visitants al voltant de les masies i els camins principals –el GR5 i, concretament, el camí carener que recorre tot l’àmbit de sudest a nord-est. Els itineraris existents són, avui en dia, força utilitzats, no només per la població de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, sinó també per la població d’un àmbit territorial més ampli.

Amb aquesta proposta i les mesures addicionals de gestió sobre els conreus actuals i altres mesures concretes, com la implantació de vedrunes per afavorir les preses, millorarem, en el conjunt de l’Agroparc, l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, incrementant la superfície d’hàbitat seleccionada positivament per aquesta espècie respecte de l’estat actual, compensant les noves ocupacions.

FER UN COMENTARI