Els pressupostos que ha presentat el Govern de la Generalitat preveuen 61,8 milions d’euros en concepte d’inversions a les quatre comarques de la vegueria, xifra que representa el 4,1% dels més de 1.500 milions destinats als territoris. L’Anoia s’endú la part més grossa del pastís, amb 27,3 milions, mentre que a l’Alt Penedès se’n preveuen 15,7. Al Garraf, les inversions sumen 12,5 milions, i al Baix Penedès, 6,3. Per projectes, destaquen els prop de 4,5 milions previstos per a la línia dels FGC de l’Anoia, així com nombroses inversions per a nous centres educatius a diferents municipis: 3,4 milions a una escola de la Granada, 1,4 a una escola del Montmell i 1,9 a l’institut escola de Sant Pere de Ribes.

Nova escola a la Granada
Els 15,7 milions de l’Alt Penedès representen l’1% del total del pressupost territorialitzable. La part més gran de diners se l’endú l’inici de les obres de la nova escola Jacint Verdaguer de la Granada i l’urbanització de l’exterior, en un projecte que culminarà el 2023. També hi ha previstos 2,7 milions per a la nova depuradora d’aigües de Sant Llorenç d’Hortons, que ha d’estar enllestida el 2025. D’altra banda es preveuen més de 2 milions per la cessió d’un immoble de Vilafranca a l’Hospital Comarcal. Finalment, també a Vilafranca hi ha 1 milió per construir 36 habitatges públics, en una promoció que es preveu que estigui acabada al cap de dos anys.

Només el 0,4% per al Baix Penedès
Pel que fa al Baix Penedès, la comarca rep un 0,4% del pressupost en inversions als territoris, amb 6,3 milions. D’aquests, 1,4 són per construir la nova escola Teresa Godes i Domènech del Montmell, que està prevista enllestir de cara al 2023. El mateix import està previst per ampliar la depuradora d’aigües de Calafell, amb un projecte que s’allargarà fins ben entrat el 2026.

Inversions a Sant Pere de Ribes
Finalment, els 12,5 milions del Garraf representen el 0,8% del total d’inversions territorialitzables. Sant Pere de Ribes és el municipi que aclapara el gruix més important dels diners: 2,5 milions per construir 86 habitatges públics durant els dos anys vinents, 1,9 milions per ampliar el CAP de les Roquetes i 1,9 més per aixecar el nou institut escola. A l’Hospital Sant Camil es preveu 1 milió per al projecte d’ampliació i reforma del bloc quirúrgic, mentre hi ha poc més de 2 milions per a diverses inversions al conjunt del Consorci Sanitari a la comarca.

Quatre nous serveis territorials

El delegat del govern a la vegueria Penedès, David Alquézar, ha valorat positivament els pressupostos i ha avançat, sense entrar en detalls, que preveuen el desplegament dels serveis territorials per fases: “Contemplen el desplegament, en una primera etapa, de quatre serveis territorials. Aquesta és una gran notícia, esperada i per la qual hem treballat des del primer dia”.

Pel que fa al clam dels alcaldes del Baix Penedès, Alquézar insisteix que els pressupostos són la concreció d’una feina feta tres o quatre anys abans i apunta que el desplegament dels serveis territorials permetrà treballar projectes que s’acabin materialitzant en inversions: “En cap cas els pressupostos poden ser vistos amb una visió tan pessimista. Respecte a les inversions, el que cal és continuar treballant amb una visió de territori i el desplegament dels serveis territorials ha de ser una oportunitat important i un pas endavant”, conclou.

El Baix Penedès se sent maltractat

El Consell Comarcal del Baix Penedès ha refusat frontalment la proposta de pressupostos del Govern. “Inacceptable” i “lamentable” són els qualificatius amb què l’ens ha entomat els 6,3 milions d’euros d’inversions que l’executiu preveu destinar l’any que ve a la comarca –un 0,4% del pressupost que va als territoris. El president i el vicepresident comarcals, Joan Sans (PSC) i Jaume Casañas (Junts), han instat tots els partits amb representació al Parlament a esmenar els comptes proposats pel Govern per incrementar els diners destinats al Baix Penedès. “Si no ho fan, seran còmplices del maltractament endèmic que tenim a la comarca”, ha avisat Casañas, que ha reclamat als grups polítics “anar tots a una”. “Som la comarca amb més atur, que patim la crisi econòmica derivada de la covid amb una desindustrialització molt preocupant i, a la vegada, som la comarca amb més creixement poblacional”, ha recordat Sans, criticant que el Baix Penedès “segueix a la cua en inversions de la Generalitat”.

FER UN COMENTARI