La vendrellenca Maria Carme Cardó rep la Creu de Sant Jordi pel seu compromís amb la llengua catalana

0
252

Aquest dimarts la Generalitat de Catalunya ha donat a conèixer les persones, entitats i col·lectius destinataris de la Creu de Sant Jordi d’enguany. Maria Carme Cardó i Soler, vendrellenca nascuda el  1928, ha estat una de les guardonades, pel seu compromís i la seva tasca en l’ensenyament del català en uns moments en què la llengua estava prohibida i només s’utilitzava en la clandestinitat.

Maria Carme Cardó feia classes extraescolars i classes gratuïtes de català a casa seva durant el franquisme, i gràcies a ella moltes persones van aprendre a llegir i a escriure en llengua catalana. Cardó també va fer classes per a mestres i va formar part de l’equip docent de l’escola Àngel Guimerà del Vendrell, on també va ser directora.

A més, juntament amb Remei Esteban i Salvador Mañé, va crear el concurs de Sant Jordi del Vendrell el 1973, col·laborava al setmanari Informes Baix Penedès, amb correccions, articles, notícies o lliçons de català (1978-1983), i va ajudar a crear el Festival de teatre infantil i juvenil del Baix Penedès el 1979.

Cardó va ser secretària i una de les impulsores de l’Associació Musical Pau Casals, va col·laborar en la creació de la Fundació Santa Teresa per oferir formació i serveis a persones amb discapacitat i finalment contribuirà en l’ampliació de places i serveis per a la Fundació Llar Santa Anna, ja que adquirirà una casa annexa a la residència actual i assumirà el cost de construir-hi un nou edifici, que acollirà un centre de dia amb el seu nom.

La Creu de Sant Jordi se suma als homenatges que li van fer els seus exalumnes l’any 1981 i 2018 i al Premi Teresina Martorell. La proposta per a la Creu de Sant Jordi ha estat el fruit del treball d’una comissió formada per Josep Borrut, Joan Cugat, Joan Descals, M. Pilar López, Salvador Mañé, Pere Marcé, Neus Oliveras, M. Carme Rovira, Montserrat Rovira, Anna Sabanès i Marcel Sendra, amb la coordinació de la filòloga vendrellenca Montserrat Sendra. La guardonada ha rebut els suports de figures rellevants com l’exvicepresident de la Generalitat i expresident d’ERC Josep-Lluís Carod-Rovira o del pedagog Joaquim Arenas, un dels pares de la immersió lingüística i de l’escola catalana; juntament amb 417 signatures de particulars i 28 entitats, escoles i instituts del Baix Penedès.

FER UN COMENTARI