Dijous de la setmana passada es va presentar a Vilafranca el projecte Life Clinomics, que té com a objectiu preparar els territoris i les activitats socioeconòmiques als impactes del canvi climàtic. El projecte està coordinat per la Diputació de Barcelona i té set socis beneficiaris: el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, la Cambra de Comerç de Barcelona, Unió de Pagesos, CCOO, UGT i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat.

L’objectiu és analitzar com impactarà el canvi climàtic sobre les economies basades en la gestió agroforestal, la pesca i el turisme) i vol posar en marxa accions per adaptar-s’hi en tres territoris: l’Alt Penedès i les reserves de la biosfera del Parc Natural del Montseny i de les Terres de l’Ebre. Francesc Olivella, president comarcal de l’Alt Penedès, va posar com a exemple d’aquestes conseqüències els efectes de la sequera sobre el conreu de la vinya i l’elaboració de vins i caves. El conseller d’Agricultura de l’Alt Penedès, Pere Soler, va afirmar que “amb el projecte Life Clinomics volem avançar-nos a les conseqüències de no fer res” i va animar les empreses a contribuir en la mesura de les seves possibilitats a pal·liar el canvi climàtic, per exemple, reduint les emissions de CO2.

Entre mesures proposades durant la jornada hi ha la tecnificació de l’agricultura i de la gestió forestal, fer petits embassaments per a la fauna de muntanya, ampliar l’oferta turística perquè hi haurà menys dies freds al llarg de l’any, revertir una part dels recursos del turisme en la gestió forestal, aprofitar el negoci de la fusta local, comercialitzar les noves espècies invasores aptes per al consum, etc. També es va plantejar la conveniència de proposar mesures correctores a les empreses per reduir el consum energètic, escoltar les persones que treballen en un sector abans d’adoptar mesures per mitigar el canvi climàtic o per adaptar-s’hi, explicar la relació entre model productiu i canvi climàtic o difondre els coneixements tècnics que puguin ajudar a mitigar el canvi climàtic.

FER UN COMENTARI