L’oli d’oliva, clau per cuidar la teva salut cardiovascular

0
465

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

L’oli d’oliva és un dels ingredients essencials de la dieta mediterrània i es recomana consumir-ne entre 4 i 6 racions al dia, considerant que una ració equival a una cullerada sopera (10 ml) d’oli. Tot i tenir un valor calòric alt (800 kcal/100 ml), el tipus de greix que conté fa que el seu consum –concretament el de l’oli d’oliva verge o verge extra– es relacioni amb menys risc de partir malalties cardiovasculars, síndrome metabòlica, diabetis melitus de tipus 2 i alguns tipus de càncer.

Propietats saludables de l’oli d’oliva

· L’oli d’oliva verge extra: s’obté de les olives i només mitjançant procediments mecànics.
És el de més qualitat, amb unes propietats sensorials (aroma, sabor…) excepcionals, sense defectes i amb totes les vitamines i les substàncies antioxidants de l’oliva.

· L’oli d’oliva verge, que també s’obté de les olives i només mitjançant procediments mecànics, i conserva totes les vitamines i substàncies antioxidants de l’oliva, però sensorialment és menys excepcional que l’extra.

· L’oli d’oliva, que conté una barreja d’olis d’oliva refinats i olis d’oliva verges. Aquest tipus conserva menys vitamines i substàncies antioxidants que els dos anteriors, ja que es perden, en part, durant els tractaments de refinació. El fet que l’oli d’oliva verge i el verge extra mantinguin quasi la totalitat de la vitamina E i els polifenols, ambdós amb propietats antioxidants, és el que explica, en part, les seves propietats saludables. És important destacar també el seu contingut en greixos monoinsaturats, com l’àcid oleic, que no només aporta una protecció a nivell cardiovascular, sinó que se li atribueixen altres propietats com la de facilitar la digestió.

Tot i això, per gaudir de totes aquestes propietats, cal utilitzar bé els olis. Els greixos monoinsaturats, sobretot l’àcid oleic de l’oli d’oliva, resisteixen millor les temperatures elevades, mentre que els greixos poliinsaturats d’olis com el de gira-sol s’oxiden i es tornen rancis amb més facilitat. Per això, l’oli d’oliva verge és més recomanable per cuinar i també per amanir.En aquells casos en què utilitzar oli d’oliva verge per fregir suposi una despesa econòmica excessiva, es pot utilitzar, excepcionalment, oli d’oliva o l’oli de gira-sol alt oleic.

Si l’oli que utilitzem per cuinar no s’ha cremat (fumejat), el podem filtrar per treure les partícules que queden després de la fritura i guardar-lo en un lloc fresc, sec i protegit de la llum, i el podrem reutilitzar entre 3-4 vegades.

FER UN COMENTARI