Majoria independentista a la vegueria

0
1840

Els penedesencs van prendre partit majoritàriament a favor del bloc independentista en les eleccions al Parlament de Catalunya que van tenir lloc en la jornada electoral intrasetmanal de dijous. I ho van fer amb una participació altíssima, de rècord: 80,91%.

Cues a primera i a última hora de la jornada electoral
Des de primera hora del matí es van poder veure cues en molts dels col·legis electorals; un fet gens habitual quan els comicis són dominicals. També a darrera hora, entre les 6 i les 8 de la tarda, la participació va ser més alta de l’habitual, amb la qual cosa es dedueix que bona part dels electors van optar per anar a votar abans de començar la jornada electoral o en haver-la acabat.

Victòria de Ciutadans
Ciutadans s’ha erigit en la primera força en vots en el conjunt de les tres comarques del Penedès històric, amb 52.820 vots. La clau d’aquest ascens es deu en el bon resultat que ha obtingut als sis municipis del Garraf (ha guanyat en tots ells) i també al Baix Penedès, on s’ha convertit en la primera força en onze dels catorze municipis (tots menys Llorenç Bonastre i Masllorenç, on ha guanyat Junts per Catalunya). En canvi, a l’Alt Penedès només ha pogut ser tercera i només ha pogut guanyar a Santa Margarida i els Monjos i a Olesa.

Guanya l’independentisme
Si C’s s’ha convertit en la candidatura de “Junts pel No”, aglutinant bona part dels vots contraris a la independència, a diferència del 27-S de 2015 no hi ha hagut candidatura unitària dels independentistes (CUP a banda). Amb tot, la suma dels tres partits favorables a la llibertat de Catalunya (JxC, ERC i la CUP) ha arribat als 99.672 vots, molts més que els 86.946 que han sumat el tripartit favorable a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució (C’s, PSC i PP).

ERC queda segona
ERC s’ha convertit en la segona força més votada al Penedès. No ha complert les expectatives generades en les enquestes, que li donaven una victòria per damunt de JxC, però és el partit que s’ha mantingut més regular en segon lloc a la majoria de municipis, ja fos per darrere de JxC (sobretot a l’Alt Penedès) o de C’s (al Garraf i Baix Penedès). Esquerra ha aconseguit 45.391 vots i ser la primera força a quatre municipis de l’Alt Penedès, com són Gelida, Mediona, Sant Quintí Sant Llorenç.

JxC guanya a 24 pobles, però és tercera a la vegueria
La candidatura que més victòries per municipis ha aconseguit és la de Junts per Catalunya: ha guanyat en 21 dels 27 municipis de l’Alt Penedès, més els tres del Baix Penedès abans esmentats. Amb tot, als municipis on no guanyava quedava, sobretot els del Baix Penedès i Garraf, quedava força més endarrerida, fet que amb 44.145 vots hagi quedat tercera al Penedès històric.

A més distància han quedat els socialistes (27.036 vots), els comuns (13.972) i encara el PP (7.090 vots).

Sis diputats
Amb el resultat electoral obtingut finalment seran sis els diputats penedesencs que hi haurà en la propera legislatura: la sadurninenca Rut Ribas i el quintinenc Antoni Castellà per ERC, el vilafranquí Eduard Pujol per JxC, el calafellenc Matías Alonso per C’s, la vendrellenca Yolanda López per En Comú-Podem i el vilanoví Santi Rodríguez pel PP. Entre les absències destacades hi haurà l’alcaldessa de Vilanova i presidenta de l’AMI, Neus Lloveras (JxC). També es donava per fet (segons les enquestes) que entrarien al Parlament Jordi Salvia (CUP) i Juan Luis Ruiz (PSC), però finalment han quedat fora.

FER UN COMENTARI