Mor un poll d’àliga cuabarrada a Gelida per la pressió dels escaladors

0
3253
Agent rural durant les tasques d’inspecció.

El Departament d’Agricultura de la Generalitat ha informat aquesta setmana que al mes d’abril de l’any passat va morir un poll d’àliga cuabarrada que havia nascut a les muntanyes de Gelida. Dos mesos després del seu naixement, els seus progenitors van abandonar el poll, el van deixar d’alimentar i, per tant, la cria va morir. Els agents rurals de l’Alt Penedès, després de confirmar la desaparició de la parella, van començar la recerca immediata dels possibles motius i va arribar a la conclusió que la causa és la pressió humana a aquella zona.

En concret, els agents van localitzar nombroses vies d’escalada que havien estat instal·lades recentment als penya-segats frontals al niu, a menys de cent metres. Es calcula que diverses persones van estar-hi treballant durant uns dies, en una zona de molt difícil accés, i van haver de fer neteja de la vegetació (desbrossada i tala d’arbres) per facilitar-hi el pas de persones i material. Tota aquesta activitat és incompatible amb la reproducció de l’àliga cuabarrada i va acabar ocasionant que la parella d’àligues abandonés el poll, cosa que va provocar-ne la mort per inanició, fred i/o depredació. No han pogut determinar l’autoria dels fets.

Sigui com sigui, la unitat del Grup de Suport de Muntanya dels agents rurals va enretirar i comissar tot el material instal·lat, que són 104 ancoratges, 13 reunions i diverses eines i cordes corresponents a 23 vies d’escalada.

Davant la pressió a què es troba sotmesa aquesta espècie protegida, la Generalitat i l’Ajuntament de Gelida estan regulant els accessos a la zona per compatibilitzar els usos recreatius amb la pervivència de l’àliga. Algunes d’aquestes mesures són el tancament d’alguns corriols (es dona la circumstància que per accedir al lloc, cal passar per un corriol de pas prohibit durant l’època de cria de l’espècie, entre l’1 de gener i el 30 de juny), la desviació d’alguns itineraris per allunyar les possibles molèsties i la col·locació de diferents rètols informatius. Els agents rurals també han fet xerrades informatives a escaladors, excursionistes, etc.

Fa més de 30 anys que una parella d’àligues cuabarrades crien dins la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), del Sistema Litoral Central, al municipi de Gelida. I dins les ZEPA, l’escalada hi és totalment prohibida. L’àliga cuabarrada (Aquila fasciata) és una espècie amenaçada de perill d’extinció a Catalunya i una de les poques espècies de rapinyaires que està en regressió. Aquesta au és molt sensible a la presència de les persones.

FER UN COMENTARI