Un centenar de membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) Baix Penedès van ocupar divendres l’oficina central de Cajamar a Barcelona, al xamfrà dels carrers Balmes i Còrsega. Els manifestants van irrompre-hi amb xiulets, crits, cartells, confetti i van empaperar amb les seves proclames totes les vidrieres del banc. A la protesta de la PAH penedesenca s’hi van sumar membres de la Plataforma de Castelldefels, Cornellà, l’Hospitalet i Sant Boi.

Reclamaven al banc la dació en pagament del pis que tenen la Deborah i el David al Vendrell. La parella fa cinc anys que lluita amb Cajamar per obtenir la dació, i no hi ha manera. Primer una allarga darrere una altra; després, bones paraules, promeses i compromisos que no es compleixen. I han dit prou. Fa unes setmanes van ocupar una oficina del banc a Cornellà, on van signar el crèdit hipotecari (abans d’anar a viure al Vendrell), ara ho han fet a Barcelona i no descarten tornar-hi.

La seva història és molt comuna. La parella compra un pis sobre plànol al 2005, es queden els dos sense feina (ell treballava al sector de la construcció) i no pot pagar la hipoteca; a més, tenen un nadó Des de llavors, negociacions i més negociacions, però encara no han obtingut la dació. Entre les promeses fetes hi ha la dació, el lloguer social, fer-se càrrec de les contribucions i del deute amb la comunitat. Però res.

A més, segons els afectats, la seva hipoteca també estava afectada per les clàusules sòl (quan el 2012 van deixar de pagar hipoteca, el seu interès superava el 5%). I han estat anys sense aigua calenta, poc menjar i uns únics ingressos mensuals de 426 euros, explica la Deborah. Ara, només esperen la dació i, acollint-se a la nova llei, almenys cinc anys de lloguer social del mateix pis.

FER UN COMENTARI